Froot 9 mei 2017 Sissy Westerhuis

Aha! Dus zó verzorg je je kamerplanten het best

Stel: je wil een huis vol planten. Je weet al precies wat je wil, waar je de groene vrienden gaat zetten én je hebt ze zelfs al besteld of in de winkel gekocht. Dan ben je lekker bezig. Een ding is wel heel belangrijk: de verzorging.

Je huisje kan nog zó gezellig er uit zien met al die bladeren… Als je niet weet hoe je het moet onderhouden dan zal het plezier maar van korte duur zijn.

Trichlooretheen, formaldehyde, benzeen, xyleen, ammonia… Allemaal stofjes die in meer of mindere mate in de lucht zitten. Planten zijn een kei in het oplossen van toxische stoffen. Daarnaast zorgen ze voor meer vocht in de lucht, verlagen ze het geluidsniveau van de omgeving én ze kunnen rustgevend en stressverlagend zijn. Daarnaast produceren planten ook nog eens zuurstof. Superattent!

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je gegarandeerd langer plezier hebt van je kamerplanten. Succes!

Stap 1: Weet hoeveel water je een plant moet geven

Wat veel mensen niet weten is dat er zoiets bestaat als ‘te veel water geven’. Simpel gezegd kun je een plant verdrinken.

Op het plaatje hierboven zie je drie planten. Links staat een plant die te weinig water heeft gehad. Ziet er sip uit, toch? Als een plant te weinig water krijgt zul je zien dat hij gaat buigen op de plekken waar de plant dun is, meestal in de buurt van de stengel en het blad.
In het midden zie je een kerngezonde plant. En helemaal rechts zie je een plant die te veel water heeft gehad: de bladeren zijn slap, de (bruine) uiteindes van het blad zij aan het afsterven en er is geen nieuw blad meer bij gekomen. Als de pot geen mogelijkheid biedt om water te lekken, dan zullen de wortels van de plant verdrinken.

Stap 2: Let op de hoeveelheid licht die de plant nodig heeft

Niet alle planten groeien op dezelfde manier en ze hebben ook nog eens verschillende leefomstandigheden nodig. Sommige planten staan het liefst de hele dag in de zon (mits ze genoeg water kunnen drinken), andere planten staan het liefs in een donker hoekje. Een ezelsbruggetje: hoe donkerder het blad, hoe donkerder de omgeving moet zijn.

Een donker hoekje wil niet zeggen dat een plant helemaal geen licht nodig heeft. Veel planten hebben het het best in een lichte ruimte, zonder direct zonlicht.

Kijk eens naar het labeltje dat bij de plant zit wanneer je hem koopt

De hoogte, lichtbehoefte en waterbehoefte staan er namelijk op vermeld. Handig! Maar wat bedoelen ze nou eigenlijk met vol zonlicht, helder licht en gedeeltelijk in de zon? We leggen het je uit:

Vol zonlicht
Deze is vanzelfsprekend: Zet de plant in de volle zon, in je vensterbank bijvoorbeeld. (Bijvoorbeeld vetplanten, cacti/cactussen, kruidenplantjes en tropische planten).

Helder licht
Een plek waar het licht is, maar dit betekent niet per se direct in de zon. Heb je een witte kamer met veel ramen? Plaats de plant dan in het midden van de de kamer. Zolang de zon maar niet onafgebroken op de plant schijnt komt het dan wel goed.

Gedeeltelijk in de zon
Hier gaat het om planten die in relatief lichte of relatief gedimde ruimtes moeten staan. Ze doen het goed in zowel helder licht als in de minder lichte kamers.

Donkere kamer/weinig licht
Deze planten zet je in de hoek van je kamer. Zorg dat de zon de plant niet raakt, of in ieder geval niet te lang. Een half uur is de max, anders verbranden de bladeren. Ze kunnen heus wel tegen een lichte kamer, maar houden gewoon niet van fel zonlicht.

Stap 3: Welke pot gebruik je?

Niet iedere pot is geschikt voor een plant. Je zou denken dat een vetplantje in vrijwel iedere pot past, maar wist je dat juist dat plantje graag een kleiner potje wil? Die houdt van compact. Ben je dan toch in de weer met het potten en verpotten van je groen, kies dan voor iedere plant een pot die net een slag groter is dan het huidige exemplaar.

Let ook op het materiaal: plastic is vaak goedkoper maar keramische potten laten vaak wat vocht door. Dit is juist fijn voor de planten!

Tip! Heb je weinig licht in je huis en doen je planten het daarom niet zo goed? Laat ze dan genieten van LED-verlichting.

Ben je klaargestoomd voor een jungle in je huis? Mooi! Een paar van de makkelijkste kamerplanten zijn de dracaena, de sansevieria, de aglaonema, de kentia, de cactus en de yucca. Dan moet het dus al helemaal goed komen!

Dreigt het toch helemaal te mislukken, dan kun je natuurlijk ook nog voor deze ijzersterke planten gaan… 😉

Maar geloof ons, met deze 6 (echte) planten moet het ook wel lukken. Want deze kunnen onmogelijk dood gaan

Reageer op artikel:
Aha! Dus zó verzorg je je kamerplanten het best
Sluiten