Mark Hofman
Mark Hofman Froot 5 jul 2018

Deze superheldenfilm uit 1917 had ‘Batman’ in de hoofdrol voordat Batman bestond

De allereerste superhelden film verscheen onder de naam Judex en had ‘Batman’ in de hoofdrol. Saillant detail: de echte Batman werd 23 jaar later pas voor het eerst getekend.

Batman voor Batman?

In 1939 bedachten tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger een superheld genaamd Batman. Een fictieve held die iedereen vandaag de dag kent. De eerste film met dit personage in de hoofdrol verscheen in 1966 onder de naam Batman: The Movie. Althans, onder zijn officiële naam dan. Want superheld Judex kreeg zijn eigen film al in 1917 en was exact wat Batman ook is. Een held zonder superkrachten die boeven mét superkrachten vangt met behulp van training, gadgets en een pak.

Superhelden, batman, film, geschiedenis

Judex: de voorloper van Batman

Niet alleen als held had Judex veel overeenkomsten met Batman. Overdag ging de superheld door het leven als Jacques de Tremeuse. Zijn familie? Verwoest door een bad guy genaamd Favraux. Zijn vader pleegde zelfmoord, zijn moeder wilde dat er wraak genomen werd op de dader. Het wordt hierdoor niet direct duidelijk dat Judex een good guy is, maar dat is hij wel degelijk. In de loop van het verhaal komt naar voren dat de acties van de superheld vanuit liefde plaatsvinden.

Het is niet 100 procent te bewijzen, maar het lijkt erop dat Batman geïnspireerd is op deze film. Judex is gekleed met een zwarte cape, een grote donkere hoed en gebruikt de schaduw als wapen. Schrijver Bill Finger stond bekend om zijn kennis rondom filmgeschiedenis en wist zonder twijfel af van het bestaan van deze held.

Eerste verschijning The Joker

Om te laten zien hoe groot de vergelijkingen zijn, gaan we terug naar 1940. The Joker maakt zijn eerste opwachting in Batman #1. In deze comic maakt hij openlijk bekend dat hij miljonair Henry Claridge op een specifieke tijd om het leven zal brengen. Ondanks het feit dat Claridge en de politie dit weten, wordt de miljonair alsnog vergiftigd en vermoord op dat specifieke tijdstip.

En dat is exact de manier waarop Judex in 1917 Fravaux om het leven brengt. Maakt ook allemaal niet uit: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Superhelden, batman, film, geschiedenis
Reageer op artikel:
Deze superheldenfilm uit 1917 had ‘Batman’ in de hoofdrol voordat Batman bestond
Sluiten