John Lennon & Yoko Ono: De laatste foto van John Lennon

In december van 1980 had de bekende fotografe Annie Leibovitz de opdracht om voor het tijdschrift Rolling Stone John Lennon te fotograferen. John Lennon was als lid van de Beatles natuurlijk wereldberoemd en zijn foto zou op de cover van het tijdschrift komen te staan. Een prestigieuze opdracht dus. Eigenlijk was het de bedoeling dat John alleen op deze foto zou staan, maar hij wilde graag dat zijn vrouw, de kunstenares Yoko Ono, ook op de foto zou staan.

Annie Leibovitz | Bron: Robert Scoble

Vooruit dan maar

Leibovitz wilde natuurlijk Lennon niet tegen zich in het harnas jagen en besloot om het portret te baseren op de albumcover van Double Fantasy, waar John en Yoko ook samen op te zien waren.

Double fantasy album cover, de inspiratie voor de shoot | Bron: Kishin Shinoyam

Eigenlijk wilde de fotograaf dat de twee beroemdheden naakt voor haar zouden poseren. Maar ook hier werkten de celibrities niet mee. John vond het een geweldig idee en begon zich gelijk uit te kleden, maar Yoko had zo haar twijfels. Ze bood aan om anders alleen haar top uit te doen. De fotografe wilde haar niet onder druk zetten, dus vertelde haar alles aan te houden.

John Lennon & Yoko Ono | Bron: Annie Leibovitz

Lastig hoor, die beroemdheden

Op de foto is daarom een naakte John te zien, die zich tegen een geheel geklede Yoko aanvlijt. Juist door dit contrast maakt de foto zoveel indruk. De Beatle zelf was gelijk diep onder de indruk van de foto. Hij vond dat deze foto de relatie tussen hem en Yoko perfect vastlegde. Helaas heeft hij de gedrukte cover zelf nooit kunnen zien.

John Lennon en Yoko Ono | Bron: Jack Mitchell

Wat gebeurde er dan?

Kort nadat de foto genomen was, werd John Lennon voor zijn huis neergeschoten door Mark David Chapman, wat hij niet overleefde. In januari 1981 werd deze foto echter toch gebruikt als cover van Rolling Stone. Alleen de inhoud van het tijdschrift veranderde van een interview naar een herdenking van de Beatle.

Links een remake met Sean Lennon, de zoon van John en zijn vriendin Charlotte Kemp Muhl door Terry Richardson, rechts het origineel | Bron: Terry Richardson/Annie Leibovitz

Yoko Ono is nog steeds actief als kunstenares. Deze foto is, mede door het verhaal er achter, een van de bekendste foto’s ooit. In 2005 is de cover van Rolling Stone met deze foto erop verkozen tot de beste tijdschriftcover van de afgelopen veertig jaar. (KC)

Reageer op artikel:
John Lennon & Yoko Ono: De laatste foto van John Lennon
Sluiten