A. de Jong
A. de Jong Froot 1 nov 2018

Cruijff & Co: de geniale tv-serie van Johan Cruijff in 1984

We worden niet snel emotioneel, behalve als we voorspelbare romantische komedies of oude beelden van Johan Cruijff bekijken. Jopie, zoals vader Manus hem noemde, vond het voetbal opnieuw uit. Hij zette de Hollandse school op de kaart, werd de verlosser van Barcelona, bleek een geniale trainer en analyst en was bovenal een uniek mens dat overal een positieve oplossing in zag. Johan Cruijff kon alles, zelfs biljarten. Maar wat je waarschijnlijk niet wist, is dat hij in 1984 een TV-programma bedacht: Cruijff & Co. Dit moét opnieuw uitgezonden worden.

Cruijff & Co op de KRO

Wie begin jaren 50 door Betondorp liep, kon er vergif op innemen dat de kleine, tengere Johan Cruijff daar ergens met een bal aan het toveren was. Hij kon aan niets anders denken dan voetbal. Alles deed hij eraan om later in het eerste van Ajax te spelen. Als hij op latere leeftijd dan ook van één ding kon genieten, was het jeugdvoetbal. Dit was de basis voor zijn tv-programma Cruijff & Co, uitgezonden door de KRO.

intro ‘cruyff & co’ 1984

intro van het KRO voetbalprogramma ‘Cruijff & Co.’ uit 1984. Presentatie is in handen van Dieuwertje Blok. Twitter: @Noedotweets

Het concept van het programma was even simpel als geniaal. Iedere aflevering zaten er voetballertjes van een regionale jeugdselectie op een bank, die vragen mochten stellen aan Johan Cruijf, op dat moment nog de grote voetballer. De Ajacied speelde in dat jaar bij Feyenoord, uit een soort wraak naar het bestuur van Ajax.

Johan Cruijff en Diewertje Blok

‘Waarom is looptraining zonder bal zo belangrijk?’ ‘Hoe leer ik het best met de buitenkant van de voet schieten?’ ‘Wat is belangrijker: techniek of tactiek?’ De meest interessante vragen werden gesteld, waarvoor Johan Cruijff alle tijd nam om ze te beantwoorden. De legendarische voetballer zat er knuffelbaar bij in zijn gekleurde trui, het plezier straalde van zijn gezicht af als hij de jongetjes over spelstrategie en -technieken aan het vertellen was.

johan cruijff, cruijff en co, tv programma, kro, 1984

Het programma werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok, waarvan Johan Cruijff het talent al vroeg inzag. Zelfs dáár had hij oog voor. Ter verduidelijking op zijn antwoorden pakte Johan Cruijff regelmatig het klassieke voetbalbord erbij. Ook gebruikte hij filmpjes. Centraal in de tv-serie stond de Hollandse School, waarmee alles en iedereen te domineren viel. Uiteindelijk bestond het programma uit acht afleveringen van een half uur en helaas staat alleen een korrelig intro op YouTube.

Oproep aan de NPO

Heerlijke nostalgie natuurlijk, maar vooral ook acht zeer interessante colleges van Johan Cruijff over de Hollandse School. NPO, mochten jullie meelezen: kunnen jullie dit alsjeblieft een keer opnieuw uitzenden of online zetten op NPO Start? Dankjewel.

johan cruijff, cruijff en co, tv programma, kro, 1984, 14

Bekijk ook dit enorme kunstwerk van Johan Cruijf op een voetbalveld in Oosterwolde, gemaakt door een kalkrobot.

Reageer op artikel:
Cruijff & Co: de geniale tv-serie van Johan Cruijff in 1984
Sluiten