A. de Jong
A. de Jong Froot 9 apr 2018

Oeps: bezoeker stoot peperduur kunstwerk Jeff Koons kapot in Amsterdam

Uitgerekend op de laatste dag van de expositie van kunstenaar Jeff Koons (bekend om zijn post moderne kitsch) in de Nieuw Kerk in Amsterdam, heeft een klungelige bezoeker een peperduur kunstwerk van de Amerikaan aan diggelen gestoten.

Het gaat om de blauwe spiegelbal van het – *kuch* foeilelijke *kuch* – kunstwerk Gazing Ball. Het kunstwerk is een gekopieerde versie van Madonna en kind met vier heiligen van de Italiaanse kunstenaar Pietro Perugino en een spiegelende kobaltblauwe glazen bol. Of beter gezegd: was een combinatie. De bal is vakkundig verbrijzeld.

De dader was een oude man, die volgens getuigen hevig ontdaan was na zijn actie. Tijdens een muziekvoorstelling bij de afsluiting van de expositie hoorden bezoekers ineens een luide knal. Bij het kunstwerk stond de oude man verdwaasd om zich heen te kijken.

“Het leek te gaan om een ongeluk. Een oude man stond er verdwaasd bij te kijken. De beveiligers hielpen hem, het ging er allemaal heel geciviliseerd aan toe en er leek echt geen sprake van opzet”, zegt een getuige tegen AT5.

Wie betaalt Jeff Koons de schade?

De bezoeker verklaarde de bal te hebben aangeraakt, maar niet bewust. Het doek is niet beschadigd. Gazing Ball is enkele miljoenen euro’s waard. Maar wie gaat de schade betalen? NRC zette het een en ander in perspectief.

Hoe Gazing Ball eruit zag

Jeff Koons
Reageer op artikel:
Oeps: bezoeker stoot peperduur kunstwerk Jeff Koons kapot in Amsterdam
Sluiten