Mark
Mark Article 19 feb 2014

Japanner deed 54 jaar over de marathon

Gedurende de Olympische Spelen in Sochi vertellen we op Froot een aantal bijzondere Olympische verhalen. Zo las je al over de shorttracker die met al het geluk in de wereld goud won, de enige Olympiër die ooit het goud pakte op zowel de Zomer- en Winterspelen en een bijzonder langzame zwemmer uit Equatoriaal-Guinea. Deze post draait volledig om een Japanse sporter. De marathonloper Shizo Kanakuri was in 1912 één van de twee afgevaardigden van zijn land op de Olympische Spelen van Stockholm.

Kanakuri, hierboven te zien tijdens de openingsceremonie van de Spelen van 1912, was hiermee ook meteen één van de twee eerste Olympiërs uit Japan; het land deed nog nooit eerder mee aan het sportevenement. Op de dag van de marathon was het onverwachts erg warm. Het kwik steeg naar zo’n 40 graden Celsius. Kanakuri was al niet in topvorm. Hij reisde samen met zijn collega in tien dagen met de Trans-Siberië Express naar Scandinavië. De omstandigheden nekten Kanakuri en tijdens de race stortte hij volledig in.

Een Zweedse boerenfamilie ving de Japanner op en uiteindelijk keerde hij terug naar Japan. Maar de officials van de Olympische Spelen waren hier niet van op de hoogte. Wat hen betreft was Kanakuri verdwenen. En dat maakte dat Kanakuri, ondanks dat hij nog meedeed aan andere wedstrijden, in Zweden geregistreerd stond als vermist persoon. In 1966 ontving Kanakuri een uitnodiging van een Zweeds tv-station. Hij mocht zijn marathon voltooien en deed dit op 75-jarige leeftijd. Zijn eindtijd was 54 jaar, 8 maanden, 6 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20.3 seconden.

Meer bizarre geschiedenisverhalen lezen?

Check onze speciale basket, die staat er vol mee!

Reageer op artikel:
Japanner deed 54 jaar over de marathon
Sluiten