A. de Jong
A. de Jong Froot 23 jul 2018

Gekruide insecten in blikjes; het eten van de toekomst is best lekker

In meer dan honderd landen, vooral op het zuidelijk halfrond, staan insecten al op het menu. In Europa begint langzaam maar zeker ook door te dringen dat de kerfdieren voedzaam en weinig bewerkelijk zijn. Het vooroordeel is alleen dat de kruiperige beestjes smerig zijn.

Feit is dat insecten binnen aanzienlijke tijd ook standaard op ons menu staan, net als bijvoorbeeld garnalen. Deskundigen zijn het erover eens dat de beestjes van noodzakelijk belang zijn om de almaar groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden.

insecten eten

Insecten versus vlees en en vis

‘Het vlees van de toekomst’, hoor je vaak. Insecten kweken is veel minder belastend voor het milieu, er is veel minder voer en ruimte nodig dan in de vlees- en visindustrie en de voedingswaarden zijn gelijk. Sterker: in de meeste insecten zitten nog meer eiwitten.

In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat hierbij om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (zoals eelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en andere vliegjes.

insecten eten

Voor het Westen wordt echter nog naar een goede manier gezocht om de beestjes te presenteren. Het moet er lekker uitzien en er westerlingen eisen smaakjes. ThinkGeek is wat dat betreft zijn tijd vooruit en verkoopt een Edible Bugs Gift Pack.

Gekruid en in een blikje

Het instappakket voor nieuwe insecteneters bestaat uit verschillende soorten insecten met kruiden, verpakt in blikjes die doen denken aan de verpakking van foie gras. Weer eens wat anders – en vooral een stuk biologischer – dan dat blikje tonijn of de tube hamspread die je meeneemt naar de camping. Dit zijn de smaken.

  • Bacon & Cheese Grasshoppers (sprinkhanen, bacon & cheese kruiden, sojaolie)
  • BBQ Bamboo Worms (bamboewormen, barbecuekruiden, sojaolie)
  • Nori Seaweed Armor Tail Scorpions (schorpioentjes, gedroogd en gemalen zeewier)
  • Salted Queen Weaver Ants (groene wevermieren, zout, rijstolie)
  • Wasabi House Crickets (huiskrekels, wasabikruiden, sojaolie)

Alle insecten zijn op diervriendelijke manier bereid en de blikjes voldoen aan de voorwaarden van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. Je koopt een pakket voor 40 euro. In de onderstaande video worden de insecten geproefd en beoordeeld.

De blikjes zijn op dit moment niet op voorraad, maar ThingGeek heeft per mail laten weten dat ze weer in het assortiment komen. Tot dan kom je een heel eind met deze eetbare planten en wilde groenten uit de Nederlandse natuur..

Reageer op artikel:
Gekruide insecten in blikjes; het eten van de toekomst is best lekker
Sluiten