Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 27 aug 2016

In Zuid-Amerika worden meisjes op hun 15de verjaardag omgetoverd tot prinsesjes

In grote delen van Zuid-Amerika is de vijftiende verjaardag van een meisje een heel groots en belangrijk moment. Quinceañera – zoals het fenomeen heet – markeert namelijk de overgang van kind naar jongvolwassene. Zo’n gebeurtenis gaat verder dan sociale status of je achtergrond.

Het is een moment dat de Franse fotograaf Delphine Blast bijzonder interesseert en zij besloot daarom het vliegtuig in te stappen en naar Colombia te gaan. Daar verbleef ze twee maanden in de buitenwijken van Bogota om de jarige dames te fotograferen. Het resultaat is bijzonder: prachtige jurken en mooie meisjes in de verloederde wijken waar ze wonen.

Karen woont samen met haar moeder, die als secretaresse werkt. Haar moeder moest een jaar lang sparen en het kostte haar een maandsalaris (4 miljoen pesos) om het feest te geven. 85 mensen waren uitgenodigd.

Op de foto’s is duidelijk het contrast te zien tussen de uitbundige jurken en de zuinige levensstijl die er heerst. Toch is er van die levensstijl weinig te merken als een dochter haar Quinceañera-feest heeft: de woonkamer wordt omgetoverd tot balzaal en er komen tot wel 100 mensen langs. Het is eigenlijk net een mini-trouwdag. Voor de families is het een zeer dure aangelegenheid: ze moeten miljoenen pesos sparen om het feest te kunnen betalen en dat kost ze soms jaren.

Luna’s vader is schoenmaker en haar moeder werkt bij de afvalverwerking. Er waren geen plannen om zo’n feest te organiseren totdat ze genoeg geld hadden gespaard. Uiteindelijk werd Luna’s quinceañera een last-minute feestje waar 80 mensen bij waren. Luna wil later actrice worden.

Laura’s vader is fruitverkoper en haar moeder is werkloos. Laura houdt van voetbal en wil later dolgraag criminologe worden. Voor haar quinceañera moesten haar ouders zes maanden sparen. Er kwamen 200 mensen op het feest.

Brenda’s ouders werken allebei in de afvalverwerking. Ze spaarden 3,5 jaar voor het feest dat maar liefst 6,5 miljoen pesos kostte. 150 mensen waren uitgenodigd voor de gelegenheid. Brenda wil later chirurg worden.

Maira’s ouders wilden een onvergetelijk feest organiseren voor hun ‘prinses’. Drie maanden lang trof men voorbereidingen in het dorpshuis en meer dan 100 mensen waren uitgenodigd. Het feest had als thema ‘sweet candy’, omdat dat het meest bij Maira past.

Natalia is heel vaak alleen: ze is opgevoed door haar moeder, die elke dag werkt in een schoenenwinkel. Haar vijftiende verjaardag werd erg simpel met wat familie en vrienden. Natalia wil medicijnen gaan studeren.

Wil jij Zuid-Amerika ook wel eens beleven maar heb je écht geen zin om op te staan (we kennen het allemaal wel..)? Dan kun je natuurlijk ook vanuit je luie stoel een prachtige reis beleven door het continent.

Reageer op artikel:
In Zuid-Amerika worden meisjes op hun 15de verjaardag omgetoverd tot prinsesjes
Sluiten