Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Image 6 feb 2018

Zeven tips om betere foto’s te maken met je smartphone

Met de komst van smartphones werd het natuurlijk veel makkelijker om plaatjes te schieten. Alles brengen we in beeld: van ontbijtjes tot de drankjes die we tot diep in de nacht kunnen drinken. Hartstikke gezellig, maar qua stijl niet altijd even mooi: hup flits aan, een aantal filters erover en hashtags eromheen. Klaar is kees. We hebben zeven tips voor je waarmee je je smartphone fotografie naar een iets hoger niveau tilt.

Goede kans dat jij met deze tips veel mooiere foto’s schiet met je smartphone

Tip 1: Schiet je foto’s in RAW, als je die mogelijkheid hebt

Een aantal jaar geleden was het nog absurd om foto’s van een smartphone te vergelijken met de beelden die je van een professioneel apparaat kreeg. De lijn tussen smartphone fotografie en professionele fotografie wordt dunner en dunner. Wil je deze (eigenlijk niet eens zo heel spannende stap) eens proberen, download dan Halide eens: deze app is voor het echte precisiewerk.

Wat? RAW?
Als je het beste resultaat wil behalen met smartphone fotografie moet je kijken naar de mogelijkheden van je toestel. Is je telefoon in staat om foto’s in RAW-formaat te schieten? Doe dat dan. RAW-foto’s zijn behoorlijk groot in formaat – het zal veel ruimte in nemen – juist omdat ze helemaal niet gecomprimeerd zijn. In het bestand van een RAW-foto staat zoveel mogelijk informatie waardoor het makkelijker én mooier is om een beeld te bewerken: je kunt het veel preciezer doen.

fotografie, iPhone, edit, bewerken, apps, fotograferen
Unsplash

Tip 2: Filters zijn helemaal prima, maar niet te veel

Kijk, met apps als Snapseed kun je een hele hoop met je beelden maar… Gebruik ze met mate. Het verscherpen, verzadigen, vergruizen of vervagen van een beeld kán heel mooi zijn maar overdaad schaadt. Een app waarmee je goed je beelden kunt bewerken is VSCO. Je kent ‘m misschien al, maar gebruik je het programma nog niet? Probeer het dan eens. Hij verricht ook wonderen voor RAW-beelden.

Tip 3: Maak geen gebruik van de digitale zoomfunctie

Kijk, het mág natuurlijk wel. Laten we dat vooropstellen. Maar wil je graag dat de kwaliteit van een beeld optimaal is, probeer dan zelf dichter bij het object te komen. Zo gaan er minder pixels verloren en dus wordt je beeld fijner. Wat je natuurlijk ook kunt doen is gewoon een foto

Tip 4: Vind een app waarmee je een foto handmatig helemaal kunt finetunen

Oké, je hebt een foto gemaakt. En dan? Dan kun je met apps op je smartphone aan de slag met het bewerken. Zo veel mensen, zo veel wensen natuurlijk, en dat geldt ook voor apps. Vind een app die voor jou werkt. Hier komen RAW-foto’s van pas: die kan je meer aanpassen dan de gemiddelde standaard smartphone foto. Kijk bijvoorbeeld eens in dit lijstje van onze broertjes van WANT.

Unsplash

Tip 5: Denk aan je compositie

Je kent ‘m misschien wel: de regel van derden. Deze ‘regel’ houdt in dat je het beeld met twee verticale én twee horizontale lijnen in negen vlakken verdeeld. En dan? Dan is het de bedoeling dat je het hoofdonderwerp op één van die lijnen plaatst. Daarom zit het raster dus bij de camera-app! Ben jij een echte rebel en lap je dit soort regels aan je laars? Dat mag natuurlijk! Het is slechts een ezelsbruggetje.

Tip 6: Zet je flits uit

Er zijn weinig foto’s mooier geworden door flits te gebruiken. Het geeft vaak een verkeerd beeld of een minder mooi effect aan je plaatje. In veel gevallen is het niet eens nodig om de flits te gebruiken.

Tip 7: Wat breng je in beeld?

Let even goed op dat er niets in beeld komt te staan wat je niet wil laten zien of wat niet de aandacht verdiend. Bij deze platen ging dat fout. 😉

Heb jij trouwens een iPhone? Mooi: dan hebben we ook nog eens deze tips voor je. Altijd handig.

Reageer op artikel:
Zeven tips om betere foto’s te maken met je smartphone
Sluiten