Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Image 21 jan 2017

14 schattige dierenplaatjes waar je óók nog wat van leert

Op deze aardbol zijn ontelbaar veel dieren. Sterker nog: regelmatig worden er nog nieuwe soorten ontdekt (die ook nog eens grappige namen krijgen). Het is dan ook simpelweg onmogelijk om álles te weten van alle beestjes.

Om je toch een aantal opmerkelijke wetenswaardigheden bij te brengen hebben we een lijstje voor je gemaakt. Scrrrrollen maar!

#1 De Newfoundlander is een hondenras uit Canada dat bekend staat om zijn zachte aard én zijn geweldige zwemskills. Ze hebben een soort ‘vliezen’ tussen hun tenen, waardoor ze beter kunnen zwemmen.

#2 De jongen van een Manis blijven na de geboorte eerst drie maanden op hun moeders geschubde staart wonen. Daarna blijven ze nog vijf maanden bij haar in de buurt om zelfstandig te leren worden.

#3 Honden kunnen zich alledaagse dingen herinneren die hun baasjes in het verleden hebben gedaan. Deze eigenschap, ook wel het ‘episodisch geheugen’, kan de hond helpen om terug naar een punt te brengen.

#4 Alpaca’s zijn ontzettend zachtaardige dieren en hebben geen scherpe tanden, horens, hoeven of klauwen. Met hun kaken kunnen ze heel voorzichtig gras afbijten (in plaats van het uit de grond te trekken) waardoor ze prima grasmaaiers zijn!

#5 Huskies hebben een hele hoop aanpassingen voor het koude weer waar ze van origine in leefden. Om een voorbeeld te geven: wanneer ze slapen doen ze dat met hun staart over hun neus, zo blijft die niet alleen lekker warm, maar is de lucht die ze inademen ook een aangename temperatuur!

#6 “Hoe moet dat eigenlijk?!” Katten kunnen anderen als voorbeeld nemen om te leren hoe iets moet, of hoe het werkt… Zoals jezelf wassen bijvoorbeeld!

#7 De populatie vossen, beren en lynxen is in Europa de afgelopen jaren eindelijk weer aan het stijgen! Geweldig nieuws!

#8 De bergkat (ook wel Andeskat) is een kleine, wilde kat uit Zuid-Amerika. Het is helaas een bedreigd diersoort dat snel terrein verliest. Wetenschappers uit de vier landen waar het dier uit komt hebben een vereniging opgericht om het dier te beschermen.

#9 Houd je van chocola? Dan kan het niet anders dan dat je van dit vliegje (de Forcipomyia) houdt. Deze vlieg is er in zijn eentje voor verantwoordelijk dat de cacaoplant bestoven wordt.

#10 Naar schatting zijn er al 100 miljoen haaien omgekomen door het vissen. Het kost haaien zo’n 10 jaar voor ze zich kunnen voortplanten… Een beetje denkwerk: de haai kan zo heel snel gaan uitsterven!

#11 Sommige baby-olifantjes zuigen aan hun slurfje, net als mensen op hun duim zuigen!

#12 Als een IJslands paard – om wat voor reden dan ook – even het land uit gaat, mag hij wettelijk gezien niet terugkeren naar het land. Dit is zo vastgelegd om buitenlandse ziektes buiten te houden.

#13 De herten in het Japanse ‘Nara Park’ buigen voor je als je een cracker aanbiedt. Om die reden worden ze ook wel ‘bowing deers’ genoemd.

#14 Koeien hebben beste vrienden voor het leven en worden hartstikke sip als ze worden gescheiden

Ben jij sowieso wel dol op feitjes? Dan kun je deze wetenschappelijke of vrolijke weetjes wel waarderen!

Reageer op artikel:
14 schattige dierenplaatjes waar je óók nog wat van leert
Sluiten