A. de Jong
A. de Jong Froot 4 apr 2018

Ice Scream: street art 2.0 op bedreigde gletsjers

Dat de polen in een razend tempo smelten, weten we al jaren. Het besef dat ook onze gletsjers als sneeuw voor de zon verdwijnen, kwam bij de meeste mensen wat later, maar is inmiddels ook ingedaald.

Ice Scream

Volgens de Franse kunstenaar Philippe Echaroux wordt er nog steeds veel te nonchalant mee omgegaan. Met zijn project Ice Scream wil hij aandacht vragen voor de problematiek rond de gletsjers wereldwijd.

Met lichtprojectie brengt hij enorme kunstwerken aan op de bedreigde ijsmassa’s. Zijn urban art in de Alpen laat geen sporen achter. Volg de kunstenaar en het project Ice Scream op Instagram.

ice scream, gletsjers
ice scream, street art, gletsjers
ice scream, gletsjers
ice scream, gletsjers
ice scream, gletsjers
ice scream, street art, gletsjers
ice scream, street art, gletsjers

Zo snel smelten onze gletsjers

Volgens verschillende onderzoeken smelt 75 procent van het ijs op de gletsjers lager dan 3.000 meter als er geen drastische maatregelen genomen worden.

In 2016 verdween in Zwitserland nog een kubieke kilometer aan gletsjerijs. Dat staat gelijk aan 900 miljard liter smeltwater. In 1973 waren er nog 2.150 gletsjers in Zwitserland, nu zijn het er nog maar zo’n 1.400. Die 1.400 overblijvende ijsmassa’s verliezen nu elk jaar een meter aan dikte.

Wat is een gletsjer?
Een gletsjer is een ijsmassa die gevormd wordt uit sneeuw dat op land terechtkomt. Sneeuw vormt een gletsjer als de sneeuw lang genoeg blijft liggen en dik genoeg wordt om in ijs te veranderen. Kenmerkend voor de ijsmassa’s is dat ze bewegen onder hun eigen druk, als heel langzaam stromende rivieren.

Invloed IJstijd
Grote ijsmassa’s, zoals de Antarctische en Groenlandse ijskappen, reageren veel trager op klimaatveranderingen dan de individueel kleinere valleigletsjers. Veranderingen in de omvang van ijskappen kunnen ook nog voor een deel ‘naweeën’ zijn van de laatste grote ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, terwijl individueel grotere valleigletsjers alleen nog ‘naweeën’ hebben van de Kleine IJstijd, zo’n 170 jaar geleden. Recent wetenschappelijk onderzoek aan de Groenlandse ijskap lijkt echter te suggereren dat de temperatuurstijgingen van de laatste 50 jaar het ijs aan de randen versneld kan doen afsmelten en de afvoergletsjers sneller doen stromen.

Reageer op artikel:
Ice Scream: street art 2.0 op bedreigde gletsjers
Sluiten