Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 31 jul 2016

Huh? Dit zijn géén portretten van celebrities… Maar wat dan wel?

Wie goed kijkt naar de portretten die Zhang Wei maakt, ziet dat er iets niet helemaal klopt. De ogen zijn wat gek, de lippen misschien iets te dun of het haar heeft een ongebruikelijke structuur. En dat kan ook wel kloppen, want ook al zou je op het eerste gezicht denken van wel, hieronder zie je dus níét een portret van John Lennon… Althans, niet van de échte John Lennon.

In werkelijkheid kijk je naar een samengesteld beeld. Per portret zijn 20 tot 30 onbekende, Chinese mensen gebruikt om het beeld te maken.

Zhang, die zelf in Peking woont, houdt al een tijdje de veranderende culturele identiteit van China in de smiezen. Je ziet tegenwoordig veel meer Amerikaanse films in de bioscopen aldaar en overal waar je komt kun je zomaar Taylor Swift en Justin Timberlake uit de speakers horen knallen. Dat is wel eens anders geweest.

In 2007 begon Wei met het maken van portretten van familie, vrienden en modellen. Hij was niet weg van de foto’s en dus stopte hij het werk weg. Twee jaar later kwam de videogame Artificial Girl 3 in zijn wereld en dat veranderde een hoop.
De game – waarin je een ideale vriendin kan creëren in een virtuele wereld – triggerde Wei om ook zoiets te maken. Hij besloot de idolen zoals John Lennon en Madonna te imiteren met de portretten die hij eerder had gemaakt: “Mensen pinnen hun hoop op een mythe,” aldus Zhang.

En nu is het resultaat dus te bewonderen. Het moeilijkste van alles vindt Zhang het portret ‘levend’ te maken, in plaats van plastisch. Dat duurt wel even: per foto is Wei zo’n twee weken bezig. Maar, het resultaat mag er dan ook zijn:

Best knap, toch?! Ook deze gekleurde portretten bestaan uit heel verschillende groepen mensen. Trouwens, deze 20 moderne versies van wereldberoemde portretten mag je ook écht niet missen. 😉

Reageer op artikel:
Huh? Dit zijn géén portretten van celebrities… Maar wat dan wel?
Sluiten