Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 20 nov 2017

Holocaust-overlever (102) ontmoet voor het eerst zijn 66-jarige neef

De 102-jarige Eliahu Pietruszka kreeg afgelopen week een hartverwarmende verrassing. Hij ontmoette de 66-jarige zoon van zijn broer. Een verrassing was het zeker, want Eliahu was er eigenlijk van uit gegaan dat zijn broer al een hele tijd geleden was overleden en geen kinderen had gekregen.

Een voorrecht

Het was een emotionele eerste ontmoeting voor de heren. “Het maakt me zo blij dat er iets van mijn broer is dat me aan hem herinnert, zijn zoon,” aldus Pietruszka, met tranen in zijn ogen. “Het is een voorrecht om elkaar na zo’n lange tijd alsnog te kunnen ontmoeten.”

Familie achtergelaten

Pietruszka was 24 toen hij in 1939 Warschau ontvluchtte. Hij liet zijn ouders en de 15-jarige tweeling Volf en Zelig achter. Zijn ouders en Zelig werden in een concentratiekamp vermoord maar Volf wist te ontsnappen. Volf en Eliahu wisten per post contact te onderhouden, tot de jongere broer door de Russen naar een werkkamp werd gestuurd. Eliahu vermoedt dat zijn broer daar om het leven is gekomen.

Nooit geweten

Eliahu Pietruszka wist dat zijn broer in Rusland getrouwd was, maar wist niet dat er nog een kind uit dat huwelijk was gekomen.

Van het een kwam het ander…

Twee weken geleden kreeg Eliahu’s kleinzoon Shakhar Smorodinsky een mail van een nicht uit Canada die druk bezig was met de familiestamboom. Zij zei dat ze een pagina van Yad Vashem had ontdekt waar een getuigenis uit 2005 op stond van Volf Pietruszka voor zijn oudere broer: Eliahu.

… En een hereniging werd gerealiseerd

Het bleek dat Volf het werkkamp had overleefd en zijn verdere leven in de Russische stad Magnitogorsk had doorgebracht. In 2011 overleed Volf, maar zijn zoon, Alexandre, leeft nog wel. Shakhar nam contact met hem op en zo werd een ontmoeting tussen Alexandre en Eliahu gerealiseerd.

‘Een kopie’

De ontmoeting tussen de heren was emotioneel. Niet alleen omdat er zo’n heftige familiegeschiedenis was die zij delen, maar ook omdat het weerzien zo bijzonder was. “Je bent een kopie van je vader,” zou Eliahu gezegd hebben volgens The Washington Post. Ook zou de 102-jarige Pietruszka twee nachten niet hebben kunnen slapen van de spanning.

Reageer op artikel:
Holocaust-overlever (102) ontmoet voor het eerst zijn 66-jarige neef
Sluiten