8 dingen die je écht moet weten als je sushi gaat eten

8 dingen die je écht moet weten als je sushi gaat eten

Het eten van sushi is voor de meesten van ons niet meer uit ons leven weg te denken. De hapjes uit de Japanse keuken zoals Maki, Nigiri en Sashimi zijn in veel restaurants te verkrijgen en anders laat je het gewoon thuis bezorgen. Maar weet jij eigenlijk wel hoe je sushi moet eten? Wij geven je 8 nuttige tips die ervoor zorgen dat je een echte sushi-pro wordt.

1. Eet de vis in een bepaalde volgorde om de lekkerste smaak te krijgen

Het is de bedoeling om vis in volgorde van ‘licht’ naar ‘zwaar’ te eten. Dit zorgt ervoor dat de zware vissmaken de lichte vissmaken niet verpesten. Wil je weten wat de goede volgorde is? Die is als volgt: witte vis –> zilvere vis –> rode vis –> zalm –> vette vis –> sushi met ei dient als ‘toetje’. Het bestellen van simpele sushi-rolletjes geeft aan dat je aan het einde van je bestelling bent.

2. Wrijf je chopsticks niet tegen elkaar

Als je in een authentiek Japans restaurant bent, is het erg onbeschoft om je chopsticks tegen elkaar aan te wrijven. Op deze manier beschadig je de chopsticks en zeg je eigenlijk tegen de chef: “je servies is goedkoop”. Vind jij het lastig om met chopsticks te eten? Het is niet gek om sushi met je handen te eten, zo werd dit vroeger in Japan ook gedaan.

3. Gebruik sojasaus op de juiste manier

De sojasaus moet op de vis terechtkomen en niet op de rijst! Je moet een sushi stukje dus eigenlijk ‘omgekeerd’ in de saus dopen. Daarnaast heb je maar een klein beetje saus nodig, want anders proef je de vis niet goed meer. Je bent ten slotte sushi aan het eten, niet alleen maar sojasaus.

4. Eet tussendoor een stukje gember

Gember wordt tussen verschillende sushi door gegeten om de smaak te neutraliseren.

5. Krijg nooit meer een wasabi-burn

Wasabi is een groene pittige pasta die vaak wordt geserveerd tijdens het eten van sushi. Wanneer je er te veel van eet, kan het voelen alsof je mond in brand staat. Heb je last van zo’n wasabi-burn? Stop dan met ademen door je mond en adem snel in en uit door je neus. De branderigheid moet binnen een paar seconden weg zijn.

6. Drink je soep!

Als je misosoep bestelt is het niet vreemd om het uit het kommetje te drinken. Daarnaast is de soep geen voorgerecht, maar is het bedoeld om het na je hoofdgerecht te bestellen.

7. Er zijn verschillende soorten tonijn

Wist je dat een tonijn verschillende delen heeft die gebruikt worden voor sushi? In onderstaande afbeeldingen staan alle delen toegelicht.

8. Sushi is gezond, maar niet alle varianten

Sushi is alleen gezond als je de basis sushi eet, zoals sushi die bestaan uit vis en rijst. Wanneer je alleen maar gefrituurde sushi bestelt, of sushi met bijvoorbeeld mayonaise, dan is sushi niet meer zo gezond. Probeer je dus ondanks het eventuele all-you-can-eat concept toch een beetje in te houden 😉

[RELATED ID=319743]