Hoe een verkeerde afslag heeft geleid tot de Eerste Wereldoorlog

Afgelopen week hebben we allemaal even stil gestaan bij oorlog en vrede. Wanneer er een oorlog begint staan er allerlei oorzaken aan de wieg. De aanleiding voor een oorlog kan echter iets heel toevalligs zijn.

Dat was ook het geval bij de Eerste Wereldoorlog

28 Juni 1914 was een dag die de geschiedenisboeken in zou gaan. De kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, Frans Ferdinand was op deze dag op bezoek in de Servische hoofdstad Sarajevo.

Frans Ferdinand
Frans Ferdinand | Bron: Wikipedia

Dat had hij beter niet kunnen doen

Tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië waren al behoorlijk wat spanningen. De 28ste juni was toevallig ook een belangrijke herdenkingsdag in Servië. In Servië zaten de nationalisten deze dag dan ook niet op buitenlands bezoek te wachten.

Een groep nationalisten was zelfs zo boos over dit bezoekje dat ze besloten het een dodelijk einde te geven. Ze planden om een bom onder de auto van Frans Ferdinand en zijn vrouw te plaatsen en zo de aartshertog weg te blazen uit Servië.

Frans Ferdinand en Sophie vlak voor de aanslag
Frans Ferdinand en Sophie vlak voor de aanslag | Bron: Wikipedia

Een warm welkom

Het lukte de nationalisten om een bom onder de auto te plaatsen. Tot zo ver was het plan succesvol. Echter viel de bom van de auto. De bom ging af en verwond enkele omstanders, maar Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophie bleven ongedeerd. Pech voor de Servische nationalisten.

Sophie Chotek, de vrouw van Frans Ferdinand

Sophie Chotek, de vrouw van Frans Ferdinand | Bron: Wikipedia

Frans Ferdinand en Sophie gaan verder met het programma wat voor hun bezoek voorbereid is. Later op de middag bedenkt de troonopvolger echter dat het wel zo koninklijk is om de mensen die gewond raakten bij de aanslag in het ziekenhuis te bezoeken.

Zo gezegd, zo gedaan

In de auto gaan de kroonprins en zijn vrouw op weg naar het ziekenhuis. Aangezien dit uitstapje naar het ziekenhuis niet bij het goed voorbereide programma hoort, maakt de chauffeur van de auto een foutje, een foutje met dodelijke afloop.

Op weg naar de gewonden neemt de auto een verkeerde afslag. Hierdoor komt de auto toevallig langs Gavrilo Princip, die een van de nationalisten was die de aanslag met de bom gepland hadden. Gavrilo Princip kan zijn geluk niet op dat hij plotseling een tweede kans krijgt. Hij aarzelt geen moment en haalt de revolver uit zijn binnenzak tevoorschijn. Hiermee vuurt hij twee schoten af. Het eerste schot raakt Sophie in haar buik en het tweede treft Frans Ferdinand in zijn nek.
Gavrilo Princip, de moordenaar van Frans Ferdinand

Gavrilo Princip, de moordenaar van Frans Ferdinand | Bron: Wikipedia

En toen?

Gavrilo wordt door de omstanders overmeesterd. Het complot komt uit en de samenzweerders worden berecht. Voor aartshertog was het te laat. Sophie en Frans Ferdinand overlijden op weg naar het ziekenhuis. Een verkeerde afslag had hier dodelijke gevolgen.

Graven van Franz Ferdinand en Sophie
Graven van Franz Ferdinand en Sophie | Bron: Wikipedia

De aanslag op de troonopvolger kon Oostenrijk-Hongarije niet zomaar over haar kant laten gaan. Oostenrijk-Hongarije verklaarde Servië de oorlog. Aangezien Oostenrijk-Hongarije en Servië allebei flink wat bondgenoten hadden, raakten meer landen bij deze oorlog betrokken en zo begon de Eerste Wereldoorlog. (KC)

Reageer op artikel:
Hoe een verkeerde afslag heeft geleid tot de Eerste Wereldoorlog
Sluiten