Hoe een klein meningsverschil tussen twee vrouwen uitliep op een topless zwaardgevecht

Eind 19de eeuw waren bloemstukken een serieuze zaak, tenminste als je prinses Pauline von Metternich en gravin Anastasia Kielmannsegg mocht geloven. In 1892 waren de prinses en de gravin bezig met het organiseren van een tentoonstelling over muziek en theater. De dames hadden daar echter andere ideeën over en konden het niet eens worden over de bloemstukken die hier voor wat extra sfeer zouden moeten zorgen.

Pauline von Metternich als kind | Bron: Hermann Krone

Wat doe je dan?

Je zou denken dat bloemstukken geen groot probleem hoeven te vormen en dat hierin wel een compromis te vinden is of dat dit desnoods wel opgelost kan worden met een potje rock-paper-scissors. Daar hadden de dames echter een ander idee over.

Gravin Anastasia Kielmansegg | Bron: Onbekend

Prinses Pauline was nog al een wilde vrouw. Zo leerde ze haar collega-aristocraten schaatsen en zette ze de chique dames aan tot sigaren roken. Voor het meningsverschil over de bloemen had de prinses ook een creatieve oplossing. De prinses en de gravin zouden duelleren en de winnaar had het gelijk op het gebied van de bloemstukken aan haar kant.

En garde | Bron: Tumblr

Duelleren, deden vrouwen dat dan?

In de 19de eeuw gebeurde het wel vaker dat een meningsverschil één op één uitgevochten werd met pistolen of degens. Vaak gebeurde dat als de deelnemers van het duel zich in hun eer aangetast voelden. Zo werd er vaker door mannen geduelleerd over vrouwen dan dat vrouwen zelf reden zagen om een duel te beginnen.

Dat wil overigens niet zeggen dat een duel door vrouwen nooit eerder voorkwam. Soms benoemde de dames een heer om het voor hen uit te vechten en het kwam zelfs voor dat de deelnemers zelf vrouwelijk waren.

Wat bijzonder is aan het duel tussen prinses Pauline von Metternich en gravin Anastasia Kielmannsegg is dat het het eerste ‘geëmancipeerde duel’ is. Het was het eerste duel met alleen maar vrouwen. De prinses en de gravin namen ook secondanten mee naar dit duel een soort coaches of cheerleaders die voor de communicatie tussen de deelnemers zorgden. Ook dit waren natuurlijk nette dames prinses Schwarzenberg en gravin Kinsky werden hiervoor uitgekozen. Het is de dames zelfs gelukt om een vrouwelijke medicus te vinden. Barones Lubinska speelde voor scheidsrechter en hield in de gaten dat geen van de adellijke dames te zwaar gewond raakte. De dames spraken af om elkaar in augustus van 1892 in Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein te ontmoeten voor het duel.

Een op het duel gebaseerd afbeelding | Bron: Onbekend

Goed geregeld

In augustus waren alle deelnemers zoals beloofd ter plaatse. Als hun wapen kozen de deelnemers voor de rapier, een dun en puntig zwaard. Ze spraken af dat de persoon die als eerste haar tegenstander het laten bloedden gewonnen had. Duelleren tot de dood om bloemstukken was zelfs voor deze aristocraten nog wat te heftig.

Een rapier, het wapen van dit duel | Bron: Wikipedia

Omdat je met de kleding die eind 19de eeuw gedragen werd niet zo veel bewegingsvrijheid had, bloed niet zo duidelijk zichtbaar was en omdat ze bang was voor een infectie vroeg de barones de deelneemsters om topless te duelleren. De barones beval de mannelijke bedienden die meegekomen waren om zich om te draaien en de prinses en gravin kleedden zich uit tot op hun onderrok. Het duel kon beginnen.

En hoe liep het af?

De dualisten waren aan elkaar gewaagd, maar na drie rondes was daar het eerste bloed. De gravin bloedde uit een snee op haar arm en de prinses had een kleine wond op haar neus. De barones vond dit wel genoeg bloed en raadde de prinses en gravin aan om het goed te maken, wat ze braaf deden.

De prinses werd als de winnaar gezien van dit duel, waarschijnlijk door de aloude regel hoofd telt niet en had vrij spel op het gebied van de bloemstukken. Aangezien ook in de 19de eeuw topless vrouwen met zwaarden al erg tot de verbeelding spraken heeft dit duel geleid tot een flinke hoeveelheid in scène gezette erotische foto’s met dit onderwerp.(KC)

Reageer op artikel:
Hoe een klein meningsverschil tussen twee vrouwen uitliep op een topless zwaardgevecht
Sluiten