Hij was het niet eens met de regels van zijn geliefde sport, dus besloot hij zijn eigen pad te kiezen

Regels zijn er om gebroken te worden. En grenzen? Die zijn er om verlegd te worden. Precies dat is ook het motto van de 29-jarige Nederlandse kitesurfer Ruben Lenten. Code geel, stevige wind en lekker hoge golven? Prima. Code rood en levensgevaarlijke golven? Des te beter! Hij wordt nou eenmaal niet voor niets Stormchaser en Master of Extreme genoemd!

ruben froot featured

Al op zijn twaalfde stapte Ruben voor het eerst op een kiteboard. En sindsdien is hij er niet meer van af te slaan. Hij werd er beter en beter in, won competitie na competitie en werd al gauw professioneel kitesurfer. Totdat hij in 2015 werd gediagnosticeerd met lymfeklierkanker. Na een heftige strijd is hij hier uiteindelijk van genezen en is hij weer herenigd met zijn kiteboard.

Een van zijn ‘signature moves’ is de megaloop, waarbij de vlieger wordt rondgedraaid terwijl de kitesurfer zelf hoog in de lucht zweeft. En met hoog bedoelen we héél hoog. Ruben maakt namelijk met gemak sprongen van wel 15 meter (!) hoog.

Regels breken en grenzen verleggen

Maar niet alleen qua kitemoves, stormgevaar en gezondheid verlegt Ruben zijn grenzen en breekt hij de regels, ook qua carrière is hij een echte Rulebreaker. Hij besloot na enige tijd het roer om te gooien en zich niet meer met de officiële kitecompetities bezig te houden. Hij was het namelijk niet meer eens met de internationale regels van de kitecompetitie-scene en besloot zijn eigen pad te volgen. “Het is nog zo’n jonge sport, de regels moeten eigenlijk nog gemaakt worden,’ aldus Ruben. Daarom besloot hij daar uit te stappen en zich te focussen op andere projecten waar hij wel voldoening uit haalt. Zoals het produceren van kiteboardfilms, het creëren van nieuwe kiteboardconcepten en het organiseren van te gekke evenementen zoals de LEN10 Megaloop Challenge.

Ook ontwikkelde hij een nieuw competitieformat waarbij het publiek meer betrokken wordt bij de wedstrijd, met onder andere een makkelijk te volgen scoresysteem waarbij er ook nog eens meer én hogere sprongen worden gemaakt.

Ruben Lenten

Meer lezen over Rubens bijzondere verhaal?

Lees dan ook zijn interview met onze broertjes van WANT of zijn inspirerende verhaal op Outdoor Manners.

Meer bijzondere verhalen van andere Rulebreakers horen?

Bekijk hier nog vier inspirerende verhalen van Rulebreakers Typhoon, Jeffry Verschoor, Annegien Schilling en Danielle van Grondelle.

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
Hij was het niet eens met de regels van zijn geliefde sport, dus besloot hij zijn eigen pad te kiezen
Sluiten