Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 18 jul 2017

Hij vond een oude camera in een winkel, waar nog een onontwikkeld rolletje in bleek te zitten!

Zie je de camera hierboven? Dat is de Zeiss Ikon 520/2. Een camera van voor de Tweede Wereldoorlog. Oud, dus! Martijn van Oers vond de camera in een tweedehands winkel en kocht het als cadeautje voor zijn vrouw. Toen hij thuis kwam bleek er nog een rolletje in het apparaat te zitten. We vonden het verhaal al mooi, maar we zijn natuurlijk razend benieuwd naar het verhaal achter de foto’s. Daarom besloten we Martijn een berichtje te sturen.

Martijn, vertel! Wat voor foto’s stonden er op het rolletje? “Uiteindelijk hebben we vier beelden overgehouden die ‘bruikbaar’ zijn. Er stonden zeven opnamen op het rolletje (Kodak Verichrome Pan), waarvan er drie totaal geen detail hadden. Daar konden we echt niets uit halen.”

Wat was je eerste gedachte toen je het rolletje vond? “Toen ik thuis de camera open maakte en het rolletje zag zitten, had ik in eerste instantie niet meteen door dat het nog wel eens een belicht (en dus daadwerkelijk gebruikt) rolletje zou kunnen zijn. Pas toen ik het woord ‘Exposé’ zag staan, had ik door dat ik misschien wel iets heel moois had gevonden.”

“Ik besloot meteen mijn vriend Johan Holleman te contacten, aangezien hij veel ervaring heeft met het zelf ontwikkelen van film. Hij reageerde meteen enthousiast en een paar dagen later stonden we, in zijn keuken in Tilburg, het rolletje te ontwikkelen”

En zo verliep dat:

De heren gingen aan de slag in de keuken

“Het was een magisch proces”

Het was een klusje waarbij je wel verstand van zaken moet hebben

En waarbij de timing erg belangrijk is

Ook waren geduld en precisie erg belangrijk

Uiteindelijk had je dus vier ‘bruikbare’ beelden. Wat doe je daar dan mee? “We hebben de negatieven zo gescand dat ik er enorme grote afdrukken van kan maken: ze komen sowieso allevier uitvergroot in mijn huis te hangen. Daarnaast zijn we, met wat hulp, op zoek naar de nabestaanden van de eigenaar van de camera. Bizar genoeg kwam Facebook-vriend Wilco Westerduin, binnen een uur nadat ik de foto’s op mijn Facebook-pagina had gezet, met de exacte locatie waar de foto’s gemaakt moesten zijn. Wilco verblijft veel in Biarritz (Frans-Baskenland) en herkende de plek daardoor direct.”

Wilco wist dat de beelden in Biarritz moeten zijn gemaakt:

Nog even over die foto’s… Is het lastig om zulke fotorolletjes te laten ontwikkelen? “Ik had nog nooit zelf een fotorolletje ontwikkeld, dus was heel blij dat Johan aanbood om ze voor me te ontwikkelen. Voor hem was het enige lastige het feit dat ik van nature behoorlijk ongeduldig ben en laat je, voor het ontwikkelen van een film, nou nét een hoop geduld nodig hebben. Ik heb Johan uiteindelijk zelfs overgehaald om het drogen van de film wat te versnellen door met een fohn het droog-proces wat te versnellen: achteraf een gevaarlijk keuze die gelukkig goed heeft uitgepakt.”

Jep: het was even een klusje!

En ben je nog van plan om met de camera te gaan werken? “Zeker! Normaal gesproken fotografeer ik met hi-end, digitale Nikon spiegelreflexcamera’s, maar ik kan niet wachten om met dit oude beestje te gaan werken. Gelukkig wordt er nog gewoon film voor dit soort camera’s geproduceerd, dus ik ga binnenkort eens kijken wat ik er uit gehaald krijg.”

Ben je een verzamelaar van camera’s? “Ik ben geen camera-verzamelaar, maar ik ben wel enorm voorstander van het afdrukken van foto’s. In een tijd waarin iedereen zijn kinderen met een smartphone fotografeert en zelden tot nooit iets afdrukt, kiezen mijn vrouw en ik er voor om twee keer per jaar een aantal foto’s van onze drie kinderen knetters-groot te laten afdrukken, om ze vervolgens in een hoek van onze zolder neer te leggen. Het idee is dat, wanneer mijn vrouw en ik er niet meer zijn en de kinderen ons huis leegruimen, ze een schat aan foto’s uit hun jeugd terugvinden.” Mocht je daar meer over willen lezen, klik dan hier.

Goed, we zullen jullie niet langer in spanning houden… Dit zijn de foto’s die Johan en Martijn tevoorschijn zagen komen toen ze het rolletje uit de oude camera haalden:

1. Deze dame poseerde met de zee op de achtergrond

2. En ook deze vrouw is vlakbij de zee gefotografeerd

3. Op deze foto zien we de eigenaar van de camera

4. En nogmaals een foto van een vrouw bij het strand

Dit is trouwens ook heel leuk: Wilco Westerduin heeft de foto’s opnieuw gecreeerd: exact dezelfde locaties maar dan in een modern jasje:

Wat een verhaal! Martijn schrijft op Bored Panda dat hij graag zou willen weten wie de mensen zijn. Dat snappen we wel!

We zijn dol op oude foto’s, zo zie je hoe steden zijn veranderd, hoe onderwaterfotografie begon of wat überhaupt de oudste foto ooit is. Foto’s, plaatjes, kiekjes, beelden, shots: noem het maar op! In de Fotografie-basket vind je nog veel meer.

Reageer op artikel:
Hij vond een oude camera in een winkel, waar nog een onontwikkeld rolletje in bleek te zitten!
Sluiten