Het verhaal van de man die 16 miljoen dollar won. En alles weer kwijtraakte

Iedereen houdt van doekoe, iedereen houdt van geld, maar geld maakt niet gelukkig en daar had Def Rhymz toch best een puntje. Zoals in het geval van William “Bud” Post III. Vijf jaar nadat hij in de Pennsylvania State Lottery het reusachtige bedrag van 16,2 miljoen dollar won, vertelde hij: ‘Iedereen droomt ervan veel geld te winnen, maar niemand realiseert zich welke nachtmerrie het veroorzaakt.’

William Post
De verbaasde blik van Post wanneer zijn telefoon afgesloten blijkt. | Bron: Euro-Millions

Laten we bij het begin beginnen

William Post had nooit veel geluk. Toen hij acht jaar oud was overleed zijn moeder, waarna zijn vader hem in een weeshuis dumpte. Het kwam daarna eigenlijk nooit meer echt goed. Hij had nooit een eigen huis, zwierf rond en zat eens 28 dagen in de cel wegens het uitschrijven van ongedekte cheques. Op de dag in 1988 dat Post zijn lot kocht, had hij nog maar twee dollar en 46 cent op zijn bankrekening. Hij verpandde een ring voor veertig dollar en gaf dat aan zijn hospita-en-tevens-knipperlichtvriendinnetje Ann Karpik. Onthoud die naam. Van het geld moest zij veertig loten voor hem kopen voor de Pennsylvania State Lottery. Een van die loten bleek de winnende.
[RELATED id=’238494′]

Hij werd stinkend rijk

Ja en nee. In totaal bedroeg de jackpot ruim 32 miljoen dollar, waarvan de helft naar Post ging. Dit kreeg hij niet in één keer, maar in jaarlijkse termijnen van bijna een half miljoen dollar. Binnen twee weken na zijn eerste betaling, had hij ruim driekwart van het bedrag uitgegeven. Verder schafte hij een horecavergunning aan en sloot een huurcontract af voor een restaurant in Florida om aan zijn broer en zus te geven. Voor een andere broer kocht hij een parkeerterrein vol tweedehands auto’s. Voor zichzelf kocht hij een tweemotorig vliegtuigje, niet gehinderd door het feit dat hij helemaal geen vliegbrevet had. Binnen drie maanden had Post een schuld van ruim 500.000 dollar.

Daarna ging het vast beter

Nee. In 1989 huurde de broer van Post een huurmoordenaar in om Post en diens zesde vrouw om zeep te helpen. Dat mislukte. De auto waarin zij zaten werd onder vuur genomen, maar zelf kwamen ze er zonder kleerscheuren vanaf. De broer werd gearresteerd, maar William Post kreeg van zijn vrouw een straatverbod voor zijn kiezen. Daarop kocht hij voor zo’n vierhonderdduizend euro maar een landhuis en liet deze riant verbouwen. En toen was daar opeens Ann Karpik weer. Posts voormalige hospita-en-vriendinnetje beweerde dat zij hadden afgesproken een eventuele winst te delen. Iets wat Post zelf uiteraard uit alle macht ontkende. Karpik sleepte hem voor het gerecht en na drie jaar procederen stelde de rechter haar in het gelijk. Post moest maar liefst een derde van zijn totale prijzengeld overdragen aan Karpik.

William Post
“Geld maakt niet gelukkig, maar mijn vriend Def Rhymz wel.” – William Post | Bron: Newsday

Vervelend, maar hij hield nog steeds veel over. Toch?

Niet bepaald. William Post had op dat moment namelijk geen cent meer op zijn naam. Toen de rechter vervolgens sommeerde dat Post zijn hele termijn voor dat jaar af moest staan, weigerde hij. Daarop werd zijn volledige tegoed bevroren tot hij van gedachten veranderde. Post kon vervolgens niets anders dan toegeven aan het besluit van de rechter.

Nu was hij echt platzak en er zat niet veel anders meer op dan zijn bezittingen te verkopen. Bezoekers aan zijn landhuis merkten op dat ramen dichtgetimmerd zaten en dat uit een groot deel van de vele badkamers het koper en ijzer was gesloopt. Tussen metershoog gras lag zijn zwembad vol rotzooi en op de oprit stond een auto bandenloos op vier kistjes. Deze trieste aanblik werd elke zestig seconden verstoord door een schril geluid afkomstig uit zijn defecte alarm. Tussen al het puin schuifelde William Post zonder zijn kunstgebit. ‘Ik was veel gelukkiger toen ik blut was,’ mompelde hij, niet helemaal beseffend dat hij allang opnieuw blut was.

Pennsylvania Lottery
‘Benefits older Pennsylvanians, behalve William Post. Every day.’ | Bron: Pennsylvania Lottery

Hoe zat het dan met de rest van de betalingen?

Post overzag niet meer wat hij nog kreeg en wat hij nog moest betalen. Hij verkocht zijn huis voor 65.000 dollar en veilde zijn resterende termijnbedragen om zo overal vanaf te zijn. Hij wilde geen loterijwinnaar meer zijn, hij wilde gewoon dat iedereen hem met rust liet. Na de verkoop en nadat hij alles had afbetaald, had hij nog 2,65 miljoen dollar over.

En hij leefde nog lang en gelukkig

Welnee, we hebben het nog steeds over William Post. Binnen een jaar had hij alles opgemaakt aan twee huizen, vier auto’s, twee Harley Davidsons, een paar grote televisies, een camper, computers een een boot waarmee hij een visbedrijf wilde starten. En op diezelfde boot werd hij in 1998 gearresteerd toen hij zich niet vrijwillig meldde voor een gevangenisstraf wegens het afvuren van een shotgun op een schuldeiser, zes jaar eerder. Post draaide twee jaar de bak en moest het na zijn vrijlating doen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 450 dollar per maand en voedselbonnen. In 2006 overleed hij zonder een cent na te laten aan zijn zeven ex-vrouwen en negen kinderen. (PV)
[RELATED id=’237408′]

Reageer op artikel:
Het verhaal van de man die 16 miljoen dollar won. En alles weer kwijtraakte
Sluiten