Het verhaal achter het meestwerk: De Denker

‘De Denker’ is een bronzen beeldhouwwerk van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. Die heeft het kunstwerk uiteraard geen Nederlandse naam meegegeven. In het Frans wordt het kunstwerk Le Penseur genoemd.

Auguste Rodin in 1908
Auguste Rodin in 1908 | Bron: Alvin Langdon Coburn

Le Penseur

Dat is Frans voor De Denker, maar eigenlijk klopt deze titel niet. Dit beeld is in 1881 gemaakt en was toen geen losstaand beeld, maar onderdeel van de poort voor het Museum van Decoratieve kunsten. De inspiratie voor deze poort, die de poort van de hel moest voorstellen, was La Divina Commedia van de Italiaanse dichter Dante Alighieri.

Poorten van de hel met bovenin De Denker
Poorten van de hel met bovenin De Denker | Bron: Auguste Rodin

Deze goddelijke komedie, uit de 14de eeuw, beschrijft de reis van de dichter door het hiernamaals. Dit is door de levendige beschrijvingen van onder andere de hel al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars voordat Rodin zijn werk maakt.
[RELATED id=’258144′]
Maar Rodin heeft dus de opdracht gekregen ook met dit thema aan de slag te gaan en pakt het groots aan. Het wordt een metershoge poort met allemaal figuren uit het verhaal van Dante. De denker wordt de centrale figuur hiervoor. Het beeld moest niet zomaar een denker voorstellen, het was de mediterende Dante, de bedenker van het verhaal. Daarom werd het beeld ook wel Le Poète genoemd.

Dante Alighieri
Dante Alighieri | Bron: Sandro Botticelli

Maar hoe komt deze dichter dan los van de poort in musea terecht?

Een los beeld van een zittende figuur is natuurlijk veel minder lastig te vervoeren en tentoon te stellen dan een hele beeldengroep. In 1906 werd dit beeld voor het eerst tentoongesteld. Het werd opgesteld voor het Pantheon. Er was toen net een politieke en sociale crisis aan de gang en het beeld werd hierdoor tot socialistisch symbool gekozen, een hervormende denker in plaats van een mediterende Dante.

Het beeld staat nu niet meer voor het Pantheon, maar in het Rodin Museum. Bij bronzen beelden is het echter mogelijk om meerdere exemplaren van hetzelfde beeld te maken, wat hier ook gebeurd is. De andere beelden staan in Kopenhagen en op het graf van Rodin.

Dus er zijn drie denkers?

Nee, er zijn er zelfs nog meer. Van de eerste beelden zijn afgietsels gemaakt. Er zijn ongeveer 28 afgietsels van groot formaat. Zelfs in Nederland staat een Denker. Dit beeld staat in het Singer Museum in Laren.

De Denker uit het Singer Museum
De Denker uit het Singer Museum | Bron: Auguste Rodin

In 2007 was deze Denker overal in het nieuws. Het zware bronzen beeld was uit het museum gestolen. Er werd hard gezocht naar de kunstdieven die dit op hun geweten hadden.
[RELATED id=’260178′]
Toen het beeld twee dagen later teruggevonden werd, werd echter al snel bekend dat het hier niet om kunstdieven ging. Dit kunstwerk was gestolen om als materiaal te verkopen, als oud brons, wat uiteraard maar een fractie was van wat het kunstwerk waard was. Het beeld was dan ook zwaar toegetakeld. Inmiddels is het gerestaureerd en weer in het museum te zien. (KC)
De beschadigde Denker na de roof

De beschadigde Denker na de roof | Bron: Auguste Rodin foto Singer Museum
Detail van de beschadigde Denker
Detail van de beschadigde Denker | Bron: Auguste Rodin foto Singer Museum
Reageer op artikel:
Het verhaal achter het meestwerk: De Denker
Sluiten