Het verhaal achter het meesterwerk: Het Afghaanse meisje

In het verhaal achter het meesterwerk hebben we het tot nu toe voornamelijk over schilderijen en beeldhouwwerken gehad. Een foto kan echter ook een meesterwerk zijn. Belangrijk bij fotografie is vaak om precies op het juiste moment de foto te maken. Bij deze wereldberoemde foto van ‘het Afghaanse meisje’ is de fotograaf dat goed gelukt en heeft hij met de camera de nieuwsgierige en tegelijk wantrouwende blik in de groene ogen van het meisje gevangen.

Het Afghaanse meisje met de groene ogen
De wereldberoemde foto van het Afghaanse meisje met de groene ogen. | Bron: Steve McCurry

Deze iconische foto heeft Steve McCurry in 1984 gemaakt. De foto verscheen in 1985 op de cover van National Geographic en zou de meest herkende foto in de geschiedenis van het blad worden en een van de bekendste foto’s te allen tijde.

Wie was die man, die deze prachtige foto maakte?

McCurry is een fotojournalist. Voor zijn foto’s reisde hij de hele wereld over, vaak naar conflictgebieden. Toen hij in 1984 van National Geographic de opdracht kreeg om foto’s te maken van de vluchtelingenkampen langs de Afghaanse grens, had hij al een aantal keer eerder in het Afghaanse oorlogsgebied gefotografeerd.

Steve McCurry met de bekende foto
Steve McCurry met de bekende foto | Bron: Tim Mantoani

[RELATED id=’250107′]

Wie staat er op de foto?

Op deze foto is het Afghaanse meisje Sharbat Gula te zien, die op dat moment in het vluchtelingenkamp Nasir Bagh in Pakistan verblijft. Hoewel sommige van deze kampen er al jaren lang waren, woonden hele gezinnen in tenten of hutjes met alleen een vuurtje om op te koken en als warmtebron. Om aan water te komen moesten ze vaak kilometers lopen.

Vluchtelingenkamp in Afghanistan Steve McCurry
Vluchtelingenkamp in Afghanistan | Bron: Steve McCurry

McCurry ontdekte dit meisje in een soort noodschooltje. Dit meisje trok gelijk de aandacht. Om haar op haar gemak te stellen maakte hij eerst foto’s van een paar klasgenootjes voor hij vroeg om haar te fotograferen.

Moderne Mona Lisa

Bijna haalde deze bekende foto de voorkant van het blad niet. De fotoredacteur had in eerste instantie een foto uitgekozen waar het meisje een sjaal voor haar gezicht had, waarbij haar groene ogen nog beter opvielen tegen het rood. De indringende blik was hier echter niet aanwezig. Gelukkig was de hoofdredacteur het hier niet mee eens en kwam de foto, die wij nu allemaal kennen, op de cover te staan.
[RELATED id=’248480′]
Afghaans meisje met sjaal voor haar gezicht Bron Steve McCurry

Sharbat met sjaal voor haar gezicht | Bron: Steve McCurry

Deze foto is een soort ‘moderne Mona Lisa’ geworden. Het is een van de bekendste foto’s ooit gemaakt geworden, in dezelfde categorie als bijvoorbeeld het portret van Che Guevara van Alberto Korda, wat veelal op t-shirts en vlaggen gereproduceerd is.

Zeventien jaar later

In 2001 keerde McCurry met een filmploeg terug naar Afghanistan. Hij ging op de locaties waar hij eerder gefotografeerd had op zoek naar dit, nu heel beroemde, meisje. Het meisje vinden was echter nog niet zo makkelijk, dus McCurry loofde een beloning uit. Toen had hij plotseling keuze, meerdere vrouwen claimden dit meisje te zijn. Helaas zat het echte meisje er niet tussen. Het gerucht ging dat ze dood was en McCurry stond op het punt op het op te geven. Uiteindelijk lukte het echter toch en werd het meisje, inmiddels een getrouwde vrouw, terug gevonden. Gula stemde toe om zich nog eens te laten fotograferen.

Afghaans meisje met cover Bron Steve McCurry
Sharbat met cover | Bron: Steve McCurry

De foto uit 1984 spreekt echter ook nog steeds tot de verbeelding. National Geographic krijgt hier nog steeds brieven en tekeningen over. Het Afghaanse schoolmeisje is een icoon geworden. (KC)

Reageer op artikel:
Het verhaal achter het meesterwerk: Het Afghaanse meisje
Sluiten