Het verhaal achter de prachtige timelapses van Lotte en Vince Hofmeester

Mochten de namen Lotte, Vince en Frans Hofmeester je niets zeggen, dan adviseren we je even terug te blikken op deze, deze en deze video’s. Dan gaat er namelijk ongetwijfeld een belletje rinkelen. Met name de timelapse van Lotte ging een aantal jaar geleden heel de wereld én het internet over. En dat niet alleen, de video werd zelfs bij De Wereld Draait Door, Pauw, CNN en Jay Leno getoond. De verschillende timelapses zijn inmiddels al zo’n 80 miljoen keer bekeken. Geheel terecht, want het is een prachtige videoreeks van een trotse vader die graag laat zien hoe zijn jonge kinderen opgroeien tot pubers en (bijna) jongvolwassenen.

Het project

Toen Frans Hofmeester in 1999 vader werd van Lotte begon hij met zijn videoproject. Hij besloot zijn dochter, en later ook zijn zoon Vince, elke week vast te leggen op beeld. Iedere keer heel kort, zonder ze te laten poseren, maar alleen door een praatje voor de camera te houden. Wat ze zeggen maakt niet uit, want dat krijgt de kijker toch niet te horen. Maar het gekwebbel komt evengoed over.

[FOTOZWIEPERT img_1=”https://www.froot.nl/wp-content/uploads/2016/12/lotte-en-vince-2-1.jpg” img_2=”https://www.froot.nl/wp-content/uploads/2016/12/lotte-en-Vince-1.jpg”]

Inmiddels zit Lotte in haar eindexamenjaar van het VWO en is ze 17 jaar oud. In oktober 2017 wordt ze 18 jaar, wat natuurlijk een belangrijke mijlpaal is voor zowel Lotte als haar ouders, maar ook voor de timelapse reeks. Op die dag heeft hij haar namelijk maar liefst 18 jaar lang elke week geportretteerd.

Of Lotte en Vince het inmiddels al zat zijn? Misschien. Maar zelfs na 17 jaar werken de kinderen nog steeds graag mee met het bijzondere project van hun vader. “Zelfs als ze er helemaal geen zin in hebben werken ze mee. Nooit hoor ik dat ze het zat zijn,” vertelt Frans Hofmeester aan Froot. “Maar natuurlijk went het ook. Het is een soort ritueel geworden. Even filmen, een paar foto’s maken en klaar…”

En wat nou als ze uit huis gaan?

Nu Lotte bijna 18 is en dit schooljaar eindexamen gaat doen komt het moment dat ze het ouderlijk huis zal verlaten ook steeds dichterbij. Sterker nog, ze speelt al met het idee om na dit schooljaar een tussenjaar te houden en uit te zwerven. Dan zal het lastiger zijn om het filmproject vol te blijven houden. “Maar aan mijn discipline zal het niet liggen hoor. Misschien dat Lotte het zelf kan doen als ik haar een camera en een kleine babydeken meegeef. Dan kan ze mij tussendoor geregeld een SD-kaartje opsturen met haar filmpjes.”

Gelukkig blijft Vince voorlopig nog in en rondom het ouderlijk huis. Hij is afgelopen november 14 jaar oud geworden en zal er niet aan ontkomen nog elke week gefilmd te worden door zijn vader. En wanneer er een nieuwe leeftijd wordt bereikt, hoort daar natuurlijk ook automatisch een nieuwe video bij. Dit is de meest recente video van Vince, van 0 tot 14 jaar in 4 minuten:

En oke, inmiddels is Lotte alweer een jaar ouder dan je in haar meest recente video ziet, maar nog één keertje, omdat het zo mooi is om te zien:

Wat de video’s zo bijzonder maakt

Volgens Frans is het juist ‘het ‘gewone’ zonder opsmuk’ dat de video’s zo bijzonder maakt. ‘Juist dat maakt het zo sterk en des te interessanter. Alle emoties komen voorbij. Soms zien ze er moe uit, onopgemaakt, bruin verbrand, bleek, net uit bed, ziek of juist stralend.’

En niet alleen zijn de video’s erg mooi en vermakelijk om te zien, inmiddels worden de video’s ook gebruikt als studiemateriaal. ‘Ik hoorde gisteren toevallig dat men op de universiteit van Utrecht bij de studie Psychologie mijn films laat zien om de emoties en gezichtsuitdrukkingen bij kinderen te bestuderen. Vooral Vince is erg expressief als kind.’

Daarnaast hebben de timelapses van Frans (en dus eigenlijk van Lotte en Vince) ook al in verschillende musea gehangen. Waaronder het Museon in Den Haag en het Reina Sofia in Madrid waar het tussen de Picasso‘s en Dali‘s hing. Maar ook… op het centraal station in Utrecht:

Fanmail

Ondanks dat Frans al heel wat verschillende versies van de timelapses heeft gedeeld op YouTube en de video’s bij elkaar al meer dan 80 miljoen keer zijn bekeken krijgt hij nog elke dag positieve reacties. ‘Dagelijks laten mensen via het YouTube-kanaal een reactie achter waar wij vervolgens een mail van krijgen. Iedere dag weer. Het is nauwelijks voor te stellen.’

Reageer op artikel:
Het verhaal achter de prachtige timelapses van Lotte en Vince Hofmeester
Sluiten