Rosanne
Rosanne Article 11 nov 2014

Het originele verhaal van Peter Pan is grimmiger dan je denkt

Peter Pan wordt in de Disneyfilm als tien jaar oude jongen beschreven, maar hoe kan het eigenlijk dat hij in ‘Neverland’ nooit kon opgroeien? Of waar ligt Neverland überhaupt? En wie is Peter Pan eigenlijk? Zo kunnen we nog wel even doorgaan… Op deze vragen hebben wij het antwoord gevonden in het originele boek Peter Pan in Kensington Garden, van de Schotse acteur en schrijver J.M. Barrie. Maak kennis met het bizarre en vooral grimmige verhaal van Peter Pan.

Peter pan wordt geboren op een nogal vreemde manier: uit een ei. Hij vliegt naar het huis van zijn moeder en wordt hartelijk ontvangen. Wanneer Peter in zijn bedje ligt, probeert hij net als ieder ander kind uit zijn bedje te klimmen. Na zeven dagen lukt het hem en vliegt Peter uit het raam terug naar Kensington Gardens waar hij geboren is. Daar overtuigt de kraai Soloman hem ervan dat hij eigenlijk geen vogel, maar ook geen mens is. Op het moment dat Peter Pan naar zichzelf kijkt, ziet hij niets anders dan een baby in een nachtjapon, waardoor hij zijn geloof om te vliegen verliest en hij vast zit in de tuin (wat hij op het eerste gezicht wel best vindt). Zelf voelt hij zich meer vogel dan kind, maar de kraaien maken hem al gauw wijs dat hij alles behalve een vogel is…

Vogels zijn de basis van leven en dood in het verhaal. Ieder kind begint als vogel en vliegt naar de menselijke ouders om daar op te groeien. Als iemand een kinderwens heeft, schrijven ze een brief met de vraag of ze een kind mogen. Soloman de kraai regelt alles, maar houdt niet van mensen die eisen stellen. Zodra iemand een brief schrijft met ‘dit keer graag een meisje’, dan zorgt hij dat er een jongetje komt. En klopt het adres niet, dan is de kans groot dat hij het kind naar de verkeerde ouders stuurt.

Kinderen die niet het huis binnen komen, worden huiszwaluwen en zullen voor altijd rond het huis blijven wonen en pogingen doen het huis in te komen. Net als Peter Pan. Peter krijgt van de elfjes in Kensington Gardens twee hartenwensen. Hij gebruikt de eerste wens om naar zijn moeders huis te vliegen. De eerste keer dat hij daar komt, ligt zijn moeder te slapen en ziet hij dat zijn moeder in haar slaap iemand probeert te omhelzen, op zoek naar een kind. Desondanks wil Peter terug naar het park om te overwegen of hij bij zijn moeder blijft en opgroeit als ieder ander of dat hij zijn tweede wens gebruikt om een vogel te worden. Na drie maanden besluit hij uiteindelijk naar zijn moeder te gaan. Maar eenmaal daar, breekt zijn hart. Er zaten tralies voor de ramen en hij kon niet naar binnen, ook zag hij zijn moeder met een nieuw kind in haar armen.

Met een gebroken hart keert hij terug in de Kensington Gardens, waar hij op de panfluit speelt voor de elfen. Als dank brengen ze denkbeeldige dieren tot leven en geven ze hem een ereplaats voor de muzikale avonden. Peter voelt zich meer en meer thuis in het park en doet zoveel mogelijk dingen die gewone jongetjes ook zouden doen. De kraaien vertellen hem vaak over hoe kinderen spelen, maar Peter snapt er niks van.

Wanneer Peter Pan twee overleden baby’s in het park vindt, die waarschijnlijk per ongeluk uit de kinderwagen zijn gevallen, begraaft hij ze naast elkaar, zodat ze minder eenzaam lijken, met de gedachte dat een normale jongen dit ook zou doen. Over heel het park liggen overal kleine grafsteentjes verspreid, met daarop de initialen van de kinderen. Zonder leeftijd, want Peter Pan gelooft dat ieder kind voortleeft zonder leeftijd, net als hij in Kensington Gardens. Neverland dus…

Reageer op artikel:
Het originele verhaal van Peter Pan is grimmiger dan je denkt
Sluiten