Het kunstwerk dat per ongeluk iets te grondig werd geschrobd door de schoonmaker

Martin Kippenberger (1953 – 1997) is een grote naam in de kunstgeschiedenis. Hij wordt omschreven als ‘één van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie’. Het is dan ook niet vreemd dat zijn werk in vele musea en belangrijke privé collecties te vinden is.

Martin Kippenberger
Martin Kippenberger | Bron: Art Lurker

Zo ook in het Ostwall Museum in Dortmund. Het werk When It Starts Dripping From the Ceiling was hier te zien. Dit werk is niet van het museum zelf, maar door de een verzamelaar aan het museum geleend en de waarde hiervan werd geschat op 800.000 euro.

Voor een werk van Martin Kippenberger valt dat prijskaartje overigens nog best mee. Zijn werk wordt voor miljoenen verkocht, met als record een veilingopbrengst van 22,5 miljoen dollar voor een zelfportret.

Zelfportret
Zelfportret | Bron: Martin Kippenberger

Voor 800.000 euro heb je dan een koopje

Benieuwd hoe een kunstwerk van 800.000 euro eruitziet? Dit werk is een installatiewerk. Het is een soort toren van houten latjes, waar onder een zwarte rubberen bak staat. Het hele werk is bedekt met een laagje beige verf, zodat het lijkt of regen vanaf het werk in de bak druipt.

When it starts dripping from the ceiling
When it starts dripping from the ceiling | Bron: Martin Kippenberger – petercombe.wordpress.com

Dat klinkt een beetje viezig

In 2011 was er een schoonmaakster die dat ook vond. Zij dacht dat het werk onder de vlekken zat. Hoewel de schoonmakers in het Ostwall Museum de opdracht hadden gekregen om twintig centimeter afstand te houden van alle werken, besloot zij om When It Starts Dripping From the Ceiling eens grondig te poetsen. Zodat dat vieze beige laagje er af zou gaan en het werk weer zou stralen.

Ostwall Museum
Ostwall Museum | Bron: Dieurbanisten.de

Dat lukte. De schoonmaakster was tevreden met het resultaat. Het museum kon dat echter iets minder waarderen. Een woordvoerder van het museum meldde dat het werk onherstelbaar beschadigd was.

Heavy Burschi een ander werk van Kippenberger wat de schoonmaker zou kunnen verwarren
Heavy Burschi een ander werk van Kippenberger dat de schoonmaker zou kunnen verwarren | Bron: arthag.typepad.com

In 2011 was Kippenberger niet meer in leven. Hij kon dus geen nieuwe variant van het werk maken. Gelukkig was hij voor een kunstenaar die slechts 44 jaar oud geworden is erg productief en is er nog steeds veel van zijn werk in musea te bekijken. Nu maar hopen dat daar geen fanatieke schoonmakers op afkomen. (KC)

Reageer op artikel:
Het kunstwerk dat per ongeluk iets te grondig werd geschrobd door de schoonmaker
Sluiten