Mark
Mark Article 13 jun 2015

Het gewone meisje dat het keizerlijke leger versloeg en prinses van China werd

Dit is het verhaal van prinses Zhao van Pingyang, die in het jaar 617 het bevel voerde over ruim 70.000 troepen en daarmee een eind maakte aan de Sui-dynastie. En dat alles toen ze pas twintig jaar oud was. En net als in elk zichzelf respecterend Disney-sprookje, werd de prinses op het platteland geboren als gewone burger. Maar het verhaal van prinses Pingyang is verre van een sprookje. Tenminste, tenzij jouw sprookjes verdragen met zware criminelen, boerenrevoluties en brute veldslagen tegen een machtig leger bevatten natuurlijk. In dat geval is haar verhaal net een sprookje.

Waar begon het allemaal?

Pingyang werd zoals gezegd geboren op het platteland. Om de eindjes aan elkaar te knopen, had haar vader Li Yuan een stapelbaan: behalve boer, was hij ook soldaat. Maar in dat laatste was hij wel erg goed. Zo goed zelfs, dat hij zich wist op te werken van simpele soldaat, tot generaal in het keizerlijke leger. Of dat nou allemaal zo leuk was valt te betwijfelen, want de keizer in die tijd, Yangdi, was niet bepaald populair. Vooral niet bij de nabestaanden van de zes miljoen(!) arbeiders die omkwamen dankzij de keizers obsessie met bouwwerken, zoals het herstellen en uitbreiden van de Grote Muur, de aanleg van het Grote Kanaal en andere Grote Projecten.
Als dat lot je bespaard bleef, was er altijd nog de angst voor de bandieten die buiten de grote steden heer en meester waren. Ongehinderd door de regering, want die was druk met bouwen, vernielden of roofden ze de oogst en ontvoerden en moordden lekker een eind in het wilde weg. Het volk werd steeds openlijker anti-Yangdi en toen de keizer daarachter kwam, wat wel even duurde, werd hij behoorlijk paranoïde. Dat leidde er uiteindelijk toe dat hij opdracht gaf een hele zwik succesvolle generaals te executeren, just in case. En een van die generaals was – je voelt ‘m al aankomen – Li Yuan, de vader van Pingyang.

Keizer Yangdi | Bron: Wikipedia

Hoe liep dat af?

Li Yuan was begrijpelijkerwijs niet zo blij met het bericht dat de keizer hem dood wilde. In plaats van braaf te gehoorzamen, riep hij daarom maar de revolutie uit. Baat het niet, schaadt het niet. Er was wel een klein probleempje: generaal Li Yuan was ver weg in het binnenland gelegerd, terwijl zijn dochter samen met haar man in de hoofdstad woonde. Omringd door de keizerlijke garde. Dus toen zij ontdekten dat haar vader de revolutie had uitgeroepen, deden ze een angstplasje en verlieten ze snel ze konden de stad. Daarbij gingen ze elk een andere kant op, om niet teveel op te vallen. Maar terwijl haar man zich ergens verschool, ging Pingyang terug naar haar geboorteprovincie om daar al haar bezittingen te verkopen. En dat van de rest van de familie.
Het kleine kapitaal dat ze nu had, gebruikte ze om boeren in de omgeving te helpen die op wat voor manier dan ook waren getroffen door het keizerlijk beleid. Daarmee won ze al snel hun sympathie en velen sloten zich bij haar aan. Op die manier trok Pingyang door het land en het duurde niet lang voor ook militairen zich bij haar voegden. Zo verzamelde Khaleesi Pingyang een klein leger. Als training liet ze haar leger eerst de bendes aanvallen die weigerden zich bij haar aan te sluiten. In haar leger gold een zeer strikt verbod op verkachten en plunderen, wat haar nog populairder maakte. En ze deelde eten en drinken uit. Zo verzamelde ze in behoorlijk korte tijd ruim 70.000 man om zich heen.

70 000 man en een muppet | Bron: Historic Women

Hoe reageerde de keizer daarop?

Die was nogal pissig toen hij erachter kwam. Ondertussen had hij ook al behoorlijk wat te verduren gehad van de aanvallen van Li Yuans leger en waren zijn eigen troepen al aan het uitdunnen. Toch stuurde hij nog een enorme troepenmacht achter Pingyang aan. Die besloot niet direct de confrontatie aan te gaan, maar liet de soldaten haar eerst nog een tijd achtervolgen. Het halve land door. Toen ze genoeg met haar eten had gespeeld, liet ze haar eigen leger los en maakten ze bloederig gehakt van de keizerlijke krijgsmacht. Toen dat eenmaal voorbij was nam ze haar leger mee naar dat van haar vader en voegden ze zich bij hen. Gezamenlijk gingen ze voor de genadeklap die keizer Yangdi van de troon stootte. Vervolgens dwongen ze hem zichzelf op te hangen.
En Pingyang werd prinses?

[RELATED id=’231275′]

Nadat Li Yuan de troon had overgenomen en daarmee het begin inluidde van de Tang-dynastie, kreeg Pingyang een hoge positie in het leger en werd ze inderdaad prinses. Ook kreeg ze de officiële titel ‘Zhao’, wat Chinees is voor wijs, deugdzaam en bad mother******. Helaas kon ze niet lang van dit alles genieten, want volgens de geschiedsschrijvers overleed ze slechts twee jaar nadat haar vader de troon besteeg. Ze is nog altijd de enige vrouw die een keizerlijke militaire begrafenis kreeg. Daar sprak haar vader de woorden: ‘Ze was een buitengewone vrouw.’ (PV)

De nieuwe Tang-dynastie bleek een keizerrijk met ballen | Bron: China Highlights
Reageer op artikel:
Het gewone meisje dat het keizerlijke leger versloeg en prinses van China werd
Sluiten