Het bizarre verhaal van de badass dokter die een heel bijzondere operatie deed

Waarschuwing: Dit artikel bevat een bloederige foto. Gelukkig zijn het oude foto’s en zijn ze dus in zwart-wit 😉

Als je wel eens een blaar hebt doorgeprikt of een splinter hebt verwijderd, weet je dat doe het zelf dokteren niet echt een pretje is. Leonid Rozogov kon hierover meepraten en pakte het wat grootser aan dan een blaar of splinter.

Leonid Rogozov | Bron: Viral Nova

In 1961 was de zesde Sovjet expeditie bezig om Antarctica te verkennen. Met een goed uitgerust team van dertien wetenschappers werd het Novolazarevskaya Station draaiende gehouden. Iedereen had zijn eigen specialiteit, van expeditieleider tot meteoroloog. Aangezien het 36 dagen duurde om over zee de Sovjet Unie te bereiken, had de expeditie ook een eigen dokter mee. Alles onder controle dus.

Het materieel van een eerdere Antarctische Sovjet expeditie | Bron: Wikipedia

Maar wat doe je als de dokter ziek wordt?

Er was een ding waar de expeditie niet over nagedacht had. Ook artsen kunnen ziek worden. Dat was precies wat hier gebeurde. Leonid voelde zich niet lekker, hij voelde zich slapjes, misselijk en koortsig. Toen daar ook nog steken in zijn buik bij kwamen, was dat reden tot zorg.

Als dokter was het voor Leonid niet heel lastig om vast te stellen waar hij aan leed. Hij had al snel door dat hij blindedarmontsteking had. Ook wist hij als arts heel goed wat er dan moest gebeuren. Om te zorgen dat de patiënt het zou overleven moest de appendix zo snel mogelijk operatief verwijderd worden.

En daar komen we bij het probleem

Aangezien Leonid de arts van deze expeditieploeg was, was hij ook chef operatie. Het probleem was echter dat hij hier ook de zieke was!

De patiënt in bed | Bron: rarehistoricalphotos.com

Normaal gesproken zou je dan een collega inschakelen, maar dat was hier geen optie. Het dichtstbijzijnde stukje bewoonde wereld was 1600 kilometer verderop. Verder had de expeditie geen vliegtuig bij zich en zelfs als ze dat zouden hebben, maakten sneeuwstormen vliegen onmogelijk.

Maar Leonid kwam niet voor niets uit het land van wodka en stoere mannen die met ontbloot bovenlijf paardrijden en vissen. Hij besloot om zelf zijn eigen blindedarmoperatie uit te voeren. Hij had ook niet veel keuze: om te overleven moest zijn appendix er nou eenmaal uit.

Dapper

Toen Leonid mee ging op excursie was hij 27 jaar oud, afgestudeerd als arts en chirurg in opleiding. Een blindedarmoperatie is voor chirurgen een routine operatie en Leonid had dit ook al een aantal keer gedaan. Dat was natuurlijk wel in de bewoonde wereld, in een steriele operatiekamer. Ook had hij daarbij nog nooit zichzelf als patiënt gehad. Leonid had nu echter geen andere keuze, voor deze operatie zou hij tegelijk chirurg en patiënt zijn.

Dr. Leonid Rogozov tijdens zijn operatie | Bron: rarehistoricalphotos.com

Leonid had ook nog eens de pech dat een blindedarmoperatie niet heel handig is om bij jezelf te doen. Een appendix zit op een heel lastige plaats om jezelf te opereren. Leonid schakelde daarom maar hulptroepen is. Als assistenten voor zijn operatie koos hij de chauffeur en de weerman van de expeditie uit.

Tijd om te beginnen

De arts-patiënt nam een half zittende houding aan, vroeg een van zijn assistenten om een spiegel bij te houden, zodat hij kon zien wat hij deed en de ander om zijn instrumenten aan te geven. De operatie ging van start. Leonid zorgde voor een plaatselijke verdoving en sneed zijn buikwand open. Al snel kwam hij er achter dat de spiegel toch niet zo praktisch was. De rest van de operatie deed hij dus maar op de tast.

Twee uur lang was Leonid zichzelf aan het opereren. Hij werd er licht in zijn hoofd van en moest tussendoor regelmatig rust nemen en overgeven. Gelukkig haalde hij het en had de operatie het gewenste resultaat. De appendix was verwijderd en de arts-patiënt kon langzaam aansterken. Als een echte Rus draaide hij twee weken later weer volledig mee met de expeditie. (KC)

Het Novolazarevskaya Station jaren later, in 2006 | Bron: Wikimedia
Reageer op artikel:
Het bizarre verhaal van de badass dokter die een heel bijzondere operatie deed
Sluiten