Het bizarre verhaal over hoe het verbannen van zwarte katten rampzalige gevolgen had

Is het je wel eens opgevallen dat zwarte katten zelden helemaal zwart zijn. Vaak hebben ze een wit pootje of snuitje of anders slechts een paar witte haartjes. Dit is geen toeval, maar heeft wortels in de 13de eeuw. Het is grotendeels te danken aan een man in het bijzonder: Paus Gregorius IX.

Paus Gregorius IX | Bron: Rafael

Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

Toen Paus Gregorius aan het begin van de 13de eeuw tot paus verkozen werd, was hij gelijk al flink druk. Hij probeerde alles wat hij als ketterij zag uit te roeien. Zo liet hij bijvoorbeeld exemplaren van het Joodse boek de Talmoed in beslag nemen en promootte hij een kruistocht naar Finland en Rusland.

Dit is misschien vrij typisch voor een Middeleeuwse paus, maar met zijn pauselijke bul, Vox in Rama, had hij toch iets bijzonders gecreëerd. In dit document besprak Gregorius ketterij en de vormen die ketterij en duivelsaanbidding volgens hem aannemen. Volgens deze paus waren zwarte katten geen onschuldige pluizige beestjes, maar de duivel in vermomming of minimaal spionnen van de duivel.

Geschrokken zwarte kat | Bron: diernarts-dierenkliniek.nl

Geen goede publiciteit voor de kat

Aangezien de meeste mensen niet met de duivel samen wilden wonen, kwamen de zwarte katten gruwelijk aan hun einde. In verschillende Europese landen werden de zwarte katten ‘gearresteerd’. Ze werden aangepakt als ketters en eindigden bijvoorbeeld op de brandstapel.

Heftig!

Het uitmoorden van de zwarte katten was echter niet zonder gevolg. In de Middeleeuwen waren katten niet alleen om mee te knuffelen, ze waren ook hard aan het werk. Katten hielden huizen, pakhuizen en boerderijen vrij van muizen, ratten en ander ongedierte.

Rattenplaag | Bron: livefreelivenatural.com

Door de zwarte katten af te maken, waren er minder katten om het ongedierte in toom te houden. De rattenpopulatie nam gigantisch toe. Dat lijkt vervelend. Ratten die stiekem het graan uit je pakhuis opeten is natuurlijk niet de bedoeling.

Nee, ieh

De gevolgen waren echter nog rampzaliger dan dat. In hun vacht droegen ratten vlooien mee. Die vlooien vonden een dieet van rattenbloed wat eenzijdig en hadden ook wel zin in een hapje mens. Dat is natuurlijk vies en vervelend, maar vlooien zorgden niet alleen voor vervelende kriebel. Ze droegen ook een hele nare ziekte bij zich: De builenpest. Door te weinig katten konden de ratten en daarmee ook de pest zich razendsnel door Europa verspreiden en vielen er talloze slachtoffers.

Builenpest | Bron: Scientias.nl

Ongeluk kwam hier dus niet door zwarte katten, maar juist door een gebrek hier aan. Misschien een goede reden om voor je volgende huisdier een zwarte kat te overwegen. Nog steeds worden deze poezen gediscrimineerd en zitten zij het langste in het dierenasiel, terwijl hun rode, witte en grijze collega’s al veel eerder een thuis vinden. (KC)

Pestdokter | Bron: Wikipedia
Reageer op artikel:
Het bizarre verhaal over hoe het verbannen van zwarte katten rampzalige gevolgen had
Sluiten