Het bizarre verhaal over hoe een domme fout bijna voor een kernoorlog zorgde

In 1995 was de Koude Oorlog al weer even voorbij. Dat wil niet zeggen dat alle veiligheidsmaatregelen gelijk overboord gezet waren. Rusland hield haar luchtruim nog goed in de gaten.

Toch waren de Russen erg verbaasd en geschrokken toen ze op 25 januari een Amerikaanse raket signaleerden die recht op hun land af kwam. Snel werd er dan ook contact opgenomen met president Boris Jeltsin.

Het lanceren van een Black Brant XII raket | Bron: Thornews.com

Aan de president was nu de zware taak om binnen enkele minuten te beslissen hoe hij op deze potentiële aanval moest antwoorden. De koffer met de codes voor het activeren van de Russische kernrakketten werden er bij gehaald.

Boris Jeltsin | Bron: Wikipedia

Dat klinkt serieus

Dat was zeker een serieuze zaak. Voor de eerste keer sinds de koude oorlog was het koffertje open en moest de president beslissen of hij kernwapens in zou zetten. De commandanten van de Russische onderzeeërs kregen de opdracht om paraat te staan. Jeltsin wachtte zelf tot het laatste moment om een tegenaanval te zetten.

Met nog één minuut op de klok om te beslissen, wordt de beslissing echter al door de raket zelf gemaakt. De raket valt ten noorden van Rusland in de oceaan, de Russen verbaasd achterlatend.

Wat is hier gebeurd?

Enkele uren later vindt het Russische leger uit wat hier aan de hand was. De raket was geen kernaanval van de Verenigde Staten, maar een wetenschappelijk onderzoek. De raket was in Noorwegen door wetenschappers de lucht in geschoten om het Noorderlicht te bestuderen.

Noorderlicht | Bron: Marco Brotto – Wikipedia

Niet zo handig om dat experiment niet aan Rusland te melden

Uiteraard is het wel handig om zo’n experiment even te melden bij de buurlanden. Dat is dan ook braaf gebeurd. Toch is deze informatie nooit bij de Russische regering aangekomen.

Een Black Brant XII raket, hetzelfde type als de raket van het onderzoek | Bron: Wikipedia

Ergens in de Russische bureaucratie had een ambtenaar besloten dat deze mededeling minder belangrijk was dan de andere werkzaamheden die hij die dag te doen had. Hij vergat om dit bericht even door te geven.

Symbool nucleaire wapens | Bron: Wikipedia

Zo kon het gebeuren dat de Russische president niet op de hoogte was en een wetenschappelijk onderzoek bijna beantwoord werd met kernwapens. Bij deze een waarschuwing dat het negeren van interne memo’s dodelijke gevolgen kan hebben. (KC)

Bekijk ook: De 335-jarige oorlog tussen Nederland en Engeland die pas dertig jaar geleden eindigde

Reageer op artikel:
Het bizarre verhaal over hoe een domme fout bijna voor een kernoorlog zorgde
Sluiten