Het bizarre plan van de Nazi’s om Winston Churchill met chocola te vermoorden

Als premier van Groot-Brittannië was Winston Churchill in 1943 één van de belangrijkste obstakels voor Hitler op weg naar een groot Duits rijk. Een obstakel dat volgens Hitler uit de weg geruimd moest worden, als een stevige slag voor het moraal van de geallieerden. Om dit te bereiken maakten de Nazi’s een doortrapt plan.

Winston Churchill maakt het overwinningsteken | Bron: Wikimedia

Ze zouden Churchill met een aanslag om het leven brengen. Hiervoor hadden ze een geheim wapen bedacht… een reep pure chocolade.

Chocolade?

Chocolade staat nou niet echt bekend als een dodelijk wapen. Om het effect van suiker en vet dodelijk te laten zijn, is ook wel iets meer dan één reep en heel wat tijd nodig. Churchill met een berg chocolade dichtgeslibde aders bezorgen was dan ook niet het plan. De chocolade die ingezet moest worden was hele bijzondere chocolade.

Peter’s chocolade repen, het soort chocolade wat een extra toevoeging van explosieven moest krijgen | Bron: Dicconbewes.com

Hoewel de reep eruitzag als een heel normale reep van het merk Peter’s, was dat niet het geval. Onder de wikkel en een dun laagje chocolade zat een explosief verborgen. Als Churchill een stukje chocolade zou afbreken zou hij hiermee de bom in werking zetten. Zeven seconden na het breken van de reep zou iedereen in een paar meter afstand de lucht in vliegen.

Exploderende chocoladereep | Bron: Laurence Fish

En dat werkte?

Churchill stond meer bekend om een liefde voor drank en sigaren dan een voorkeur voor pure chocolade. Hitler daarentegen was dol op chocolade. Hij kon zich dan ook niet voorstellen dat een chocoladereep lang onaangebroken in het hoofdkwartier zou liggen.

Adolf Hitler | Bron: Wikimedia

De speciale chocolade is echter nooit bij Churchill afgeleverd. De spionnen van de Britse inlichtingendienst M15 kwamen voor de uitvoering achter het bestaan van dit plan. De inlichtingendienst liet zelfs illustrator Laurence Fish illustraties maken om te waarschuwen voor deze extra pittige chocolade.

Het plan was ontdekt. Tot zo ver de explosieve chocolade dus?

Het chocoladeplan was van de baan. Dat hield Hitler en zijn kameraden echter niet tegen om nog meer explosieve plannen te maken. Naast exploderende chocolade verzonnen de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog nog veel meer creatieve explosieve voorwerpen, van ontploffende scheerkwasten tot wel heel licht ontvlambare motorolie. Maar Hitler en zijn vrienden hadden niet het alleenrecht op verstopte explosieven. Hitler zelf was in 1944 ook bijna het slachtoffer van in een koffertje verstopte explosieven.

Andere verborgen explosieven explosieve motorolie | Bron: Laurence Fish

Ondanks alle explosieve plannen is geen van de wereldleiders tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeblazen door een onschuldig gebruiksvoorwerp. Vaak werden deze plannen tijdig door spionnen ontdekt of waren ze toch niet zo praktisch uitvoerbaar. Toch is het iets om even bij stil te staan: door een reep chocolade had de wereld er bijna heel anders uitgezien. (KC)