Dit gebeurt er wanneer een hele groep heremietkreeften één grote schelp aantreft

Heremietkreeften (of heremietkrabben; ook wel Paguroidea) zijn tienpotige kreeftachtigen die bekend staan om hun gewoonte in een schelp of slakkenhuisje te wonen. Waarom? Ter bescherming voor hun kwetsbare achterlijf. Maar… wat nou als je uit je huisje groeit? Dan wordt het tijd voor een groter huisje! En dat doen ze dan ook regelmatig.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat kan nog wel eens een hele operatie zijn. Want net als de huidige huizenmarkt bij ons, zijn er bij de aantrekkelijkste huizen de meeste belangstellenden. Dus wat nou als een hele groep heremietkreeften één grote schelp vinden? Willen ze daar dan allemaal tegelijk in? Nee hoor, dat lossen ze heel eerlijk op. Kijk maar:

via GIPHY

Eerlijk doorgeven

Als je goed kijkt zie je dat zodra een heremietkreeft zijn huisje verlaat voor een iets grotere schelp, er direct een volgende kreeft in kruipt die uit een iets kleinere schelp komt. Nadat ze elkaar eerst hebben geïnspecteerd op grootte, gaan allemaal netjes in de rij staan zodat ze steeds allemaal een iets groter huisje kunnen betreden. Zo geeft iedere kreeft zijn huisje door en krijgt de kreeft met het grootste huisje uiteindelijk het allergrootste nieuwe slakkenhuisje.

Alhoewel… heel even lijkt het mis te gaan en dreigt er een slak dakloos te worden, wat desastreuze gevolgen zou hebben. Maar gelukkig komt het allemaal toch nog goed.

Prachtig om te zien toch?

Ook mooi om te zien: Dit kunstwerk is gemaakt door een klein visje om de vrouwtjes te lokken

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er wanneer een hele groep heremietkreeften één grote schelp aantreft
Sluiten