Guernica: Het schilderij van Picasso dat meer zegt dan 1000 woorden

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Dat is zeker het verhaal bij het schilderij Guernica dat Pablo Picasso in 1937 maakte. Als iets duidelijk de gruwelen van oorlog weergeeft is het dit schilderij wel.

Waarom schilderde Picasso dit schilderij?

Net als de Eiffeltoren heeft Picasso dit kunstwerk gemaakt voor de wereldtentoonstelling in Parijs, al was dat in dit geval in 1937. Spanje moest iets van haar land en cultuur laten zien op de wereldtentoonstelling en hiervoor werd de bekendste schilder van het land aan het werk gezet om een gigantisch schilderij te maken van wel 3,5 bij bijna 8 meter.

Pablo Picasso | Bron: Herbert List guggenheim.org

Wat Picasso precies moest schilderen liet Spanje aan de schilder zelf over. Al wist hij het zelf ook niet helemaal. Hij maakte een aantal schetsen met zijn persoonlijke leven als onderwerp. Toen hij echter het nieuws over het bombardement op de Baskische stad Guernica vernam, kwam de inspiratie met een klap binnen.

Een muur in Guernica gebaseerd op het schilderij van Pablo Picasso | Bron: Wikipedia

Bombardement?

Toen Picasso bezig was met bedenken hoe hij Spanje het beste kon vertegenwoordigen, had het land belangrijkere zorgen dan de wereldtentoonstelling. Rechtse nationalisten onder leiding van generaal Francesco Franco streden tegen de linksgeoriënteerde Tweede Spaanse Republiek. Op 26 april 1937 bombardeerden Italiaanse en Duitse bommenwerpers op verzoek van de Spaanse nationalisten de noord-Spaanse stad Guernica.

De ruïnen van Guernica

Dit bombardement maakte grote indruk. Het was het eerste bombardement op burgers in Europa. Deze luchtaanval had verwoestende gevolgen. De schattingen van het dodental lopen uiteen van 300 tot meer dan 1600 doden. Het plaatje bleef in ruïnes achter.

Ook Picasso was diep geschokt door het bombardement. Hij besloot dat hij de beelden van het bombardement aan de hele wereld wilde laten zien en met de wereldtentoonstelling had hij daar precies het geschikte podium voor.

Guernica tijdens de wereldtentoonstelling met Alexander Calder en zijn kunstwerk | Bron: Onbekend

Dus hij ging aan de slag

Picasso begon gelijk te schetsen. In zes weken schilderde de kunstenaar met grijs, zwart en wit de gruwelen van het bombardement, van een moeder met een dood kind tot een gewond paard. Het schilderij Guernica werd vervolgens tentoongesteld tijdens de wereldtentoonstelling.

De aandacht voor het schilderij was hiermee nog niet afgelopen. Het werk reisde de wereld rond. Pas in 1981, lang na de afloop van de Spaanse burgeroorlog, keerde het kunstwerk definitief naar Spanje terug. De grote weergave van het afschuwelijke bombardement is een van de bekendste schilderijen ter wereld en een krachtige, gruwelijke waarschuwing tegen oorlog. (KC)

Reageer op artikel:
Guernica: Het schilderij van Picasso dat meer zegt dan 1000 woorden
Sluiten