A. de Jong
A. de Jong Froot 29 mei 2018

Grace Jones is 70 jaar: een ode aan de ‘koningin van de album cover’

Grace Jones is deze maand (19 mei 2018) 70 jaar oud geworden. Zou je inderdaad niet zeggen. Met de titel ‘koningin van de album cover’ doen we haar te kort. Grace Jones was naast zangeres ook actrice, model en vooral een stijlicoon. Een ode het levende kunstwerk met vele gezichten. Scrol naar beneden voor al haar excentrieke album covers.

Grace Jones topless in het wilde Parijs

Grace Jones werd geboren op Jamaica en verhuisde in 1965 met haar familie naar New York. Maar al snel trok ze naar Parijs, waar het op dat moment te doen was. Ze verwierf bekendheid door topless in disco’s en op feestjes te verschijnen met Jerry Hall, de toenmalige vriendin van Mick Jagger. Ze had een aantrekkingskracht op sterren en kunstenaars en raakte zo verzeild in het leven van de jetset en wilde feesten.

grace jones, 70, album covers

Maar Grace Jones was in de basis iemand die graag muziek maakte en werd tijdens een van de wilde feestjes door een platenproducer ontdekt toen ze in een restaurant dansend en zingend op de tafel stond op de muziek van Dirty Ol’ Man van The Three Degrees. Weer terug in New York scoorde ze een paar bescheiden hitjes, maar binnen het vuige disco-circuit van het rauwe New York van de jaren 70 werd ze een van de iconen.

Muze Andy Warhol

Grace Jones was vooral veel te zien in de roemruchte discotheek Studio 54. Zo kwam ze ook in contact met Andy Warhol, die Grace Jones als muze beschouwde. Ze maakte album na album, waarvan vooral de album covers bleven hangen. De jaren 80 ging ze in en uit als een van de grootste stijliconen. In die tijd was ze ook steeds meer te zien als actrice in films. Zo speelde ze naast Arnold Schwarzenegger de hoofdrol in Destroyer en was ze te zien als May Day in de James Bond-film A View to Kill.

grace jones, 70 jaar, ode, album covers, levend kunstwerk

Op de reeks schandalen – gevangenisstraf wegens cocaïnebezit, wangedrag in een vliegtuig, et cetera – gaan we niet te diep in. Haar grillige gedrag maakt haar juist tot wie ze is. “I never do what anyone else is doing. I could walk away from music and become a farmer or do some crochet. The worst thing in life for me is to do something I’m not happy doing“, aldus Grace Jones.

De mooiste album covers van Grace Jones

Nog steeds maakt Grace Jones muziek en daarvan kun je vinden wat je wilt – ons favoriete nummer is overigens I’ve Seen That Face Before (Libertango). Haar album covers zijn in ieder geval stuk voor stuk kunstwerken. We hebben ze in volgorde voor je op een rij gezet

Portfolio (1977)

grace jones, portfolio, album covers

Fame (1978)

grace jones, fame, album covers

Muse (1979)

grace jones, muse, album covers

Warm Leatherette (1980)

Warm Leatherette, grace jones, album covers

Nightclubbing (1981)

Grace Jones, Nightclubbing, album covers

Living My Life (1982)

living my live grace jones, album covers

Slave To The Rhythm (1985)

Slave To The Rhythm, grace jones, album covers

Island Life (1985)

island life, grace jones, album covers

Inside Story (1986)

inside story, grace jones, album covers

Bulletproof Heart (1989)

bulletproof heart, grace jones, album covers

The Ultimate Grace Jones (1993)

the ultimate grace jones, album covers

Hurricane (2008)

grace jones, hurricane, album covers
Reageer op artikel:
Grace Jones is 70 jaar: een ode aan de ‘koningin van de album cover’
Sluiten