Froot 19 dec 2017 Sissy Westerhuis

Hoe dan?! Per ongeluk heeft deze Japanse student een zelfherstellend telefoonscherm uitgevonden

Een aspect dat onlosmakelijk verbonden is met de smartphone is… Het gebroken scherm. Het kan iedereen overkomen! Voor je het weet zit er een barst in je glas en heb je ziljoen (!) splinters in je vingers. Best wel lullig.

Licht aan het einde van de tunnel?!

Jep, het schijnt: een student van een Japanse universiteit heeft namelijk glas ontdekt dat… Zichzelf kan herstellen!

Aangename temperaturen

Glas dit zichzelf kan herstellen. Hoe dan?! Het gaat om een polymeer-soort dat in staat is zichzelf te repareren. Het enige dat nodig is, is een temperatuur van 21 graden. Druk je in die temperaturen zachtjes op de barsten in het glas dan vloeit vanzelf weer in mekaar.

Wonderlijk

Niet helemaal. Er bestaan al langer harde materialen die zelfreparerend zijn: rubber en plastic kunnen er wat van! Alleen… Die kunnen alleen herstellen bij temperaturen van 120 graden celsius of meer.

Per ongeluk?

Yu Yanagisawa is de naam van de jongeman die deze briljante ontdekking deed. Yu was druk in de weer om van de polymeer-soort een lijm te maken. Toen hij in de stof sneed ontdekte hij dat het weer in elkaar vloeide. Het duurde niet lang voordat Yu bedacht dat deze ontdekking tot bijzondere dingen kon leiden.

Goed (vooruit)zicht

Een aantal experimenten volgden en al gauw was er een smartphone-scherm geboren. “Ik hoop dat het herstelbare glas een nieuw milieuvriendelijk materiaal wordt dat niet hoeft weggegooid te worden als het breekt”, zegt hij tegen de Japanse omroep NHK.

Eén ding is zeker: wij kunnen niet wachten om zo’n scherm in handen te hebben!

“Hmmm… Wat zeg je?|

Minstens zo opmerkelijk: met deze gadget kun je via smartphones met elkaar zoenen(?!).

Reageer op artikel:
Hoe dan?! Per ongeluk heeft deze Japanse student een zelfherstellend telefoonscherm uitgevonden
Sluiten