A. de Jong
A. de Jong Froot 27 jun 2018

Fotopersbureau krijgt ervan langs wegens ‘meest sexy fans WK 2018’

Fotopersbureau Getty Images heeft op social media en in verschillende media de wind van voren gekregen. Reden: op de website waar je foto’s kunt kopen of een abonnement af kunt sluiten, was een speciale fotoserie ingericht met foto’s van de meest sexy fans van het WK 2018 in Rusland. En daar is tegenwoordig een woord voor: seksisme.

‘De meest sexy fans van het WK 2018’

De kritiek werd voornamelijk geuit vanwege de stereotypering van sexy fans op het WK voetbal. De sexy fans in de sectie waren allemaal ‘perfect’ gevormde vrouwen met weinig kleding. En de kleding die ze wel aanhadden, was dan weer een maatje te klein. Oh ja, volgens Getty Images lijken mannelijke fans niet sexy te kunnen zijn, maar dat terzijde. Vroeger was dit heel normaal, een fotoserie over de meest sexy fans van het WK voetbal, maar anno 2018 leven we in een tijd van diversiteit en kan dit gewoon niet meer.

https://twitter.com/bobbykrystal/status/1011576399361183744

De Britse kwaliteitskrant The Guardian merkte bovendien op dat de foto’s geplaatst zijn zonder toestemming van de vrouwen. “De fotoserie die door Getty Images is gepubliceerd, is erg teleurstellend. Het is een groot fotopersbureau met veel invloed. Ze zouden juist een tegengeluid moeten geven om seksisme in de voetbalcultuur tegen te gaan”, zegt een woordvoerder van non-profit organisatie This Fan Girl tegen de krant.

Getty Images biedt excuses aan en verwijdert foto’s

Getty Images is verder trouwens een priiiiiiima persbureau en dat zeggen we echt niet omdat we er zelf op geabonneerd zijn en geen problemen met ze willen hebben. Echt niet. Het fotopersbureau heeft bovendien publiekelijk haar excuses aangeboden. “Het item ‘World Cup 2018: The Sexiest Fans’ voldeed niet aan onze redactionele normen. We hebben spijt van de fout en trekken hier lering uit. Er zijn veel interessante verhalen te vertellen over het WK en we erkennen dat dit daarvan geen voorbeeld was.” De fotoserie is inmiddels verwijderd.

Om af te sluiten met een positieve ontwikkeling. Tijdens het WK 2018 mochten vrouwen in Iran voor het eerst in 40 jaar een voetbalwedstrijd kijken in een voetbalstadion. De Iraanse vrouwen gingen uit hun dak in het Azadi-stadion in hoofdstad Teheran. Op een live scherm konden ze de WK-wedstrijd Iran – Spanje bekijken. Bekijk hier de beelden van die historische gebeurtenis.

Reageer op artikel:
Fotopersbureau krijgt ervan langs wegens ‘meest sexy fans WK 2018’
Sluiten