9 gekke dingen die er met je lichaam gebeuren als je in een vliegtuig zit

Dat we tegenwoordig praktisch elk land wel kunnen bereiken met het vliegtuig is al bijzonder op zich. Binnen een X aantal uren (soms loopt dat op tot tientallen) kun je al aan de andere kant van de wereld zijn. Maar wat ook bijzonder is, is dat je lichaam meteen doorheeft dat je je hoog in de lucht bevindt. En dat lijkt je lichaam niet altijd even fijn te vinden. Er gebeuren namelijk allerlei bijzondere dingen in je lichaam zodra je je in een vliegend toestel op hoge hoogte bevindt. We zetten een aantal dingen op een rijtje:

1. Je benen zwellen op

Als je in het vliegtuig zit kun je nou eenmaal niet continu lopen. Je kunt hooguit even naar de wc lopen, of even het gangpad op en neer gaan om de benen te strekken. Maar door weinig te bewegen krijg je last van bloedstagnatie in je benen wat kan zorgen voor zwellingen in je benen of zelfs bloedstolling. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om je benen gedurende de vlucht geregeld even te strekken.

2. Je smaak verandert

En dan hebben we het natuurlijk niet over je kledingsmaak, maar letterlijk je voorkeur voor eten verandert. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat het gedeelte in je hersenen dat je smaakvoorkeur bepaalt tijdens een vlucht anders werkt. Dus dat verklaart ook waarom er zoveel tomatensap in het vliegtuig wordt besteld. Want zelfs de grootste zoetekauwen kunnen tijdens een vlucht opeens trek hebben in een hartig drankje als tomatensap!

3. Je krijgt er een slechtere huid van

Lichamen voelen zich comfortabel bij een luchtvochtigheid van 40 tot 70%. Maar in een vliegtuig is dit slechts 20% of zelfs maar 10%. Gevolg? Uitdroging.

Deze uitdroging heeft verschillende gevolgen voor je lichaam; of je huid droogt uit of het zorgt voor puistjes/acné. De droge lucht verzwakt de beschermende eigenschappen van je huid waardoor huidproblemen ontstaan. Gebruik daarom voldoende vochtinbrengende crème!

4. Je gaat uit je mond stinken

Ook zorgt uitdroging er voor dat je lichaam minder speeksel produceert, wat resulteert in actieve groei van bacteriën. En dit zorgt uiteindelijk voor een slechte adem.

Je kunt dit voorkomen door voor de vlucht alleen maar gezond te eten en door pepermunt kauwgom te nemen.

(“Gelukkig’ heb je in ieder geval geen last van je stinkende buurman als je anosmie hebt…)

5. Je hoofd wordt draaierig


Van vliegen kun je duizelig en misselijk worden, of je kunt er zelfs van gaan overgeven. Het feit dat je vrijwel voortdurend een stilstaand beeld ziet terwijl je lichaam voelt dat je wel degelijk beweegt kan hier een oorzaak van zijn, omdat je lichaam daar van ontregeld raakt.

Wil je dit voorkomen? Het wil nog wel eens helpen om bij het raam vlakbij de vleugel te gaan zitten.

6. Naar de wc gaan wordt moeilijker


Weinig beweging kan leiden tot obstipatie of winderigheid. Lange uren achter elkaar zitten vertraagt de stofwisseling, terwijl een verandering van luchtdruk juist zorgt dat gassen hun circulatiepatroon veranderen.

Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je weinig calorieën eet voordat je gaat vliegen en strek je spieren van tijd tot tijd als je in het vliegtuig zit.

7. Je gehoor verzwakt

Wanneer de druk verandert kunnen je oren dicht ploppen. Als je dit zo laat, zal de lucht van binnen gaan drukken wat voor tijdelijk gehoorverlies en pijn kan zorgen.

Kauwgom kauwen of op een snoepje zuigen kan dit verhelpen. Dit stimuleert de aanmaak tot speeksel, waardoor je meer gaat slikken en de lucht zal ontsnappen.

8. Je kunt opeens kiespijn krijgen

Veel reizigers krijgen opeens pijn in hun kiezen (of tanden) tijdens vluchten. De reden hiervoor is het eerdergenoemde luchtdrukverschil: de lucht komt hierdoor in de kleine openingen en drukt tegen je tanden vanuit de binnenkant.

9. Je wordt nerveuzer

Zelfs de mensen die geen vliegangst hebben kunnen nerveus of boos worden aan boord. De reden is simpel: we hebben geen controle over onze eigen veiligheid en dat maakt ons angstig en ongerust.

Een interessant boek lezen, een film kijken of slaapliedje luisteren kan er voor zorgen dat je hier beter mee omgaat.

Bekijk ook: Piloten en stewardessen bekennen de duistere geheimen van vliegen

vliegtuig featured
Reageer op artikel:
9 gekke dingen die er met je lichaam gebeuren als je in een vliegtuig zit
Sluiten