Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 20 feb 2016

Ga je binnenkort naar Londen? Dit zijn 14 handige tips voor een perfecte citytrip

Ga je binnenkort naar Londen of staat het al lange tijd op je ‘to travel list’? Dan vraag je je natuurlijk een aantal dingen af: ‘Waar kan ik in het centrum voor een schappelijke prijs verblijven? Wat móét ik gezien hebben? Hoe zit het met de horeca? Hoe is het openbaar vervoer?’ En ga zo maar door.

Een goede voorbereiding is nodig en kost wat moeite, maar wij helpen je daar graag een handje bij. Wij gingen eerst zelf op pad en geven je nu 14 handige tips om je tripje naar Londen sowieso te laten slagen:

1. Schaf voordat je naar Londen gaat de Oystercard aan

De Oystercard is in Londen de Britse versie van onze OV-chipkaart. Het scheelt een hoop gedoe om de kaart van te voren aan te schaffen. Dit kost 3 pond en de kaart moet van tevoren met minimaal 10 pond (ongeveer 17 euro) zijn opgewaardeerd. Eenmaal in Londen kun je de Oystercard extra opwaarderen bij de automaten die zich bevinden bij de metro- en treinstations.

Met de Oystercard ben je in het centrum (zone 1 en zone 2 van Londen) maar maximaal 8 pond per dag kwijt aan het OV. Alles wat daarboven komt is gratis. De kaart koop je o.a. hier.

2. Kies gunstige vluchten uit

Londen is een ideale bestemming voor een korte citytrip van een paar dagen. Maar omdat je in korte tijd natuurlijk zo veel mogelijk wil zien, is het wel zo handig om de meest gunstige vluchten uit te kiezen. Een handig overzicht van de goedkoopste vluchten (met de beste vliegtijden) vind je bijvoorbeeld op SkyScanner.

3. The Byron Hotel in Bayswater

The Byron Hotel is natuurlijk één van de vele hotels in Londen. Ze hebben vriendelijk personeel en het hotel ziet er netjes en verzorgd uit ondanks dat het een tikkie oubollig toont. En voor de mensen met een gevoelige rug: de bedden slapen heerlijk comfortabel. Maar wat het meest aanspreekt is de ligging van het hotel: Midden in het centrum. In de wijk Bayswater om precies te zijn. Twee straten verder van The Byron ligt Queensway waar je vele koffiezaakjes, cafétjes, restaurantjes en supermarkten vindt. Ideaal!

4. De highlights op loopafstand

Londen kent natuurlijk ontzettend veel bezienswaardigheden die je uiteraard allemaal gezien móét hebben (zoals je in de foto’s hieronder ziet). En het fijne is dat, ondanks de grote omvang van de stad, veel highlights op redelijk beloopbare afstand liggen.

The Tower Brigde | Bron: Jeremy Houweling
St. Mary Axe | Bron: Jeremy Houweling
The Shard | Bron: Dion van Staveren

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Kijk hier voor een compleet overzicht van dé bezienswaardigheden van Londen.

5. Pak zo vaak mogelijk de metro

Het is misschien een eng idee: ondergronds reizen in een grote stad. En misschien ben je bang om op deze manier de weg niet te vinden of dat je weinig van de stad ziet. Maar toch is het de ideale manier van reizen in deze stad, en Londen is écht de laatste stad waar het fout kan gaan. Het metroplatform in Londen kent namelijk een paar belangrijke hoofdlijnen die heel duidelijk op de kaart aangegeven staan. Je zoekt gewoon met je mobieltje waar je heen wil en deze geeft een reisplanning weer. Vervolgens pak je het beginstation waar je vanaf dat punt niet meer kunt verdwalen door de zeer duidelijke plattegronden die overal bij de metro te vinden zijn.

6. De bussen in het centrum zijn spotgoedkoop

Voor als je een keer niet de metro wil pakken en meer van de stad wil zien, is de bus ook een goede optie. Je checkt per bus in met je Oystercard en kan overal met de gehele buslijn voor maar 1,50 pond reizen. Ook fijn: uitchecken hoeft niet. Het nadeel van het reizen met de bus is alleen wel dat je veel langer onderweg bent door het drukke verkeer en de vele stoplichten.

7. Koffie- en lunchtentjes

Tijdens je reis door Londen wil je natuurlijk af en toe even uitrusten en kunnen genieten van een heerlijke bak koffie of een lekkere cappuccino met een gebakje of een lekker broodje. En er zijn genoeg tentjes die dat aanbieden. Zo kom je op elke hoek van de straat tentjes tegen zoals het koffiezaakje ‘Paul’, ‘Patisserie Valerie’, ‘Pret A Manger’, ‘Eat.’, en ‘Costa’. Bij al deze koffie- en lunchzaakjes is de cappuccino een echte aanrader. Vooral bij Patisserie Valerie krijg je waar voor je geld. De cappuccino daar heeft een volle smaak en wordt geserveerd in een grote mok.

Cappuccino bij Patisserie Valerie | Bron: Dion van Staveren

8. Voor de grootste Harry Potter-fans

Voor de Harry Potter-fans is een bezoekje aan Londen niet zomaar een bezoekje. Londen kent namelijk een aantal Harry Potter spots waar scènes voor de wereldberoemde films zijn opgenomen. Denk aan het perron 9¾ te vinden bij King’s Cross Station en de Millennium Bridge. Net buiten Londen bevinden zich ook de Warner Bross Studios die je kunt bezoeken om het Harry Potter gevoel optimaal te beleven. Meer informatie daarover vind je hier.

Perron 9 3/4 | Bron: City.and.Color
The Millennium Bridge met daarachter The St Paul’s Cathedral | Bron: Jeremy Houweling

9. Abbey Road

Meer uitleg is niet nodig. The Beatles liepen daar ooit over het (nu beroemde) zebrapad. Als je toch in Londen bent, moet je daar natuurlijk zelf ook even overheen lopen. Maar pas op: niet alle automobilisten kunnen het waarderen dat jij uitgebreid foto’s wil maken midden op het zebrapad.

Het drukbezochte zebrapad van Abbey Road | Bron: Jeremy Houweling

10. Musea

Ook Londen is rijk aan historie en musea. Aanraders zijn dan ook The National Gallery (vergelijkbaar met het Rijksmuseum in Amsterdam), Tate Modern en The National Portret Gallery.

11. De unieke M&M shop

M&M’s: die heerlijke kleine gekleurde chocolaatjes. Ja, daar bestaan hele winkels van. En wel 5 over de hele wereld. Laat er nou net één in Londen staan. Op ‘Theater Square’ waar je ook tal van bioscopen vindt. Een lust voor het oog vanwege de M&M’s in alle kleuren en natuurlijk wil je daar jouw eigen zakje samenstellen. Maar let op: de prijzen zijn niet mals. Voor een XL-zakje die in Nederland rond de 5 euro kost, betaal je in die winkel 8 pond. Omgerekend is dat 10,40 euro.

M&M’s in alle kleuren | Bron: Jeremy Houweling

12. SOHO

De wijk SOHO is de plek waar je heen gaat om heerlijk te eten, een pub in te duiken of om uit te gaan. Deze buurt heeft ook haar eigen ChinaTown en staat bekend als een plek waar veel hetero- maar ook homoseksuele jongeren graag uit gaan.

13. Shoppen

Kom je ook in Londen om te shoppen? Dan mag je Oxford Street niet overslaan. Het is in Londen namelijk de grootste winkelstraat en vergelijkbaar qua winkels met de Kalverstraat. Ook niet te vergeten is het warenhuis Harrods dat aan de straat Brompton Rd ligt. Het is een lust voor het oog en je kan er door de grootte bijna letterlijk in verdwalen. Een aanrader om een kijkje te nemen, zelfs als je van plan bent hier niks te kopen.

Oxford Street | Bron: Jeremy Houweling

14. De Londense Parken

Zin in een fijne wandeling, maar niet in de drukte van de stad? Ook dat kan in hartje Londen. De stad heeft namelijk een aantal grote parken waar je heerlijk kunt wandelen en waar de eekhoorns amper schuw zijn en zelfs nieuwsgierig rondom je heen huppelen.

Een nieuwsgierige eekhoorn in een park in Londen | Bron: Jeremy Houweling

Wil je meer van Londen zien?

Neem dan een kijkje in onze speciale Londen-basket.

Reageer op artikel:
Ga je binnenkort naar Londen? Dit zijn 14 handige tips voor een perfecte citytrip
Sluiten