Fruitvliegjes in huis? Zo kom je er vanaf!

Fruitvliegjes in huis? Zo kom je er vanaf!

Hoe eng, vies of vervelend sommige dieren ook zijn, vrijwel alle dieren hebben wel nut. Bijen? Die zorgen voor onze honing en de groei van planten en dus voor onze zuurstof. Spinnen eng? Tja, ze vangen wel andere vieze insecten. Maar er lopen ook dieren rond op deze aardkloot waarvan je je oprecht afvraagt waarom ze nog bestaan, omdat ze in onze ogen geen enkel nut hebben. Zoals wespen bijvoorbeeld (mocht je het nut hiervan wel weten dan horen we het graag, wellicht gaan we de beesten dan wat minder haten). Of wat dacht je van fruitvliegjes? Buiten het feit dat ze heel nuttig zijn bij genetica-onderzoeken, vinden we ze maar strontvervelend, vies én kunnen ze bacteriën, schimmels en gisten verspreiden. Getsie!

fruitvliegjes - Drosophila_melanogaster_-_side_(aka)

Wat ons betreft kunnen deze beestjes lekker in het laboratorium blijven, en mogen ze wegblijven uit onze keuken. Al is dat laatste nog knap lastig. De beestjes zijn heel klein en snel en dus moeilijk te vangen. Daarnaast vermenigvuldigen ze zich ook nog eens ontzettend snel (ze kunnen in een maand 400 tot 800 eitjes leggen), waardoor je binnen no time van een plaag kunt spreken. Gelukkig heeft fruitvliegjes.net een aantal handige trucs en tips die er voor zorgen dat fruitvliegjes snel worden uitgeroeid en/of wegblijven!

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, of in dit geval uitroeien, zetten we eerst een aantal punten op een rijtje waar je rekening mee moet houden om de fruitvliegjes, (ook wel bananenvliegjes), bij voorbaat al weg te houden:

Let op de geuren

Bijna geen enkel insect houdt van sterke, kruidige geuren, dus ook fruitvliegjes houden daar niet van. En daar kun jij dan weer mooi je voordeel mee doen.

1. Kruidnagel, salie, dille of knoflook vinden fruitvliegjes afschuwelijk. Daarom kun je wat kruidnagels en knoflookteentjes tussen je fruit leggen, waarna de kans groot is dat de vliegjes wegblijven bij je fruit.

2. Basilicum en lavendel geven een sterke geur af waar fruitvliegjes ook een hekel aan hebben. Dus: Zet vooral een paar plantjes basilicum en wat takjes lavendel in je keuken, in de vensterbank of vlakbij de fruitschaal. Hierdoor zal dit gebied een stuk minder aantrekkelijk zijn voor de beestjes!

NB: heb je moeite met het in leven houden van je basilicumplant, en lijkt deze tip voor jou geen optie te zijn, wellicht kun je dan deze tips opvolgen waardoor je plantje gegarandeerd langer blijft leven.

3. Een schone keuken is altijd fijn, maar onthoud: gebruik schoonmaakmiddelen die NIET naar fruit ruiken. Een sterk geurend schoonmaakmiddel is overigens wel handig, maar gebruik er dan eentje met bijvoorbeeld de geur van eucalyptus.

4. Sprenkel wat druppels basilicumolie, of olie van ander sterk geurende kruiden in je vuilnisbak. Waarom? Omdat dit de geur van rottend voedsel maskeert.

5. Wikkel je groente- en fruitafval eerst in een oude krant voordat je het in de GFT-afvalbak gooit. Zo houd je de rotte geur waar fruitvliegjes dol op zijn tegen.

Let op de luchtdoorstroming

Fruitvliegjes hebben een hekel aan goede luchtdoorstroming, dus daar kun je mooi op inspelen als je ze weg wilt houden uit je huis. Dit doe je door je ramen regelmatig open te zetten, het liefst meerdere ramen tegelijk. Ook wil een elektrische ventilator bij de fruitschaal (vaak de bron van de fruitvliegfamilie) nog wel eens helpen! Meer hierover lees je hier.

Maar ik heb al fruitvliegjes in huis, wat nu?

Ook daar heeft fruitvliegjes.net een handig stappenplan voor opgesteld:

1. Zoek de bron
Vind de bron waar de fruitvliegjes vandaan komen, dus: waar ze het meeste zitten.

2. Ruim deze plek op
Heb je de bron gevonden, ruim deze dan op en maak het vrij van etensresten, vuile vaat en lege blikjes of flesjes. Verschoon en leeg daarnaast ook de prullenbak en houd ‘m ook schoon.

3. Maak het schoon
Maak vervolgens de plek waar de fruitvliegjes vandaan komen goed schoon. Gebruik hiervoor een schoonmaakmiddel zonder fruitgeur. Nope, dus geen citroengeur, want daar komen ze juist op af.

4. Bestrijden
Nu moet je de fruitvliegjes bestrijden. Dit kan door zelf een fruitvliegval te maken of door een bestrijdingsmiddel speciaal voor fruitvliegjes te kopen. Hoe je de vallen zelf maakt vertellen we je hieronder.

5. Stap 2 en 3 herhalen
Sla deze stap vooral niet over, want anders heb je binnen de kortste keren weer een nieuwe familie fruitvliegen in huis!

fruitvliegjes - Drosophila_melanogaster

Zelf een fruitvliegjesval maken

Natuurlijk kun je speciale fruitvliegjesvallen kopen, maar het is ook heel gemakkelijk om zelf een val te maken. En het is ook nog eens goedkoop, omdat de kans groot is dat je de spullen al in huis hebt.

1. Fruit en/of wijn
Neem een glazen potje en doe hier een stuk fruit en/of een beetje wijn in. Dek vervolgens de bovenkant met wat vershoudfolie af en doe er een rubberen elastiek omheen om de folie strak om de pot te krijgen. Let op: er mogen geen openingen aan de zijkant komen. Prik vervolgens wat kleine gaatjes in de folie, waardoor de vliegjes wel in het potje kunnen komen, maar er niet meer uit kunnen.

fruitvliegjesval

2. Fruitazijn en afwasmiddel
Met deze val zal de fruitvlieg verdrinken in dat hij oh zo lekker vindt: fruitazijn! Giet wat fruitazijn (geen gewone azijn dus) in een bakje en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Zet nu het bakje daar waar de meeste vliegjes zitten en je zult zien dat ze er binnen no time in gaan ‘zwemmen’ (=verdrinken).

NB: Om te zorgen dat het blijft werken is het wel noodzakelijk om de val dagelijks te verversen, en de
gevangen fruitvliegjes (buiten) weg te gooien.

3. De stofzuiger en vlooienband of vlooienpoeder
Voor je meteen met de stofzuiger op de vliegjes afstormt is het noodzakelijk eerst een vlooienbandje of wat vlooienpoeder op te zuigen en daarna pas de fruitvliegjes op te zuigen. Als je dit namelijk niet doet gaan ze niet dood en zullen ze zo weer de stofzuiger uitvliegen. En dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen…

Liever een diervriendelijke val maken?

Ben je een te grote dierenvriend en wil je ze liever levend vangen? Dat kan ook. Hoe je dat doet lees je hier!

Trappen jouw kieskeurige fruitvliegjes niet in de fruitval? Wellicht kun je dan wat met de tip van Froot-lezer Ilonka:

“Heb al vaker van die vallen geprobeerd maar wat we er ook in deden, de fruitvliegjes trapten er niet in.
Tot ik een gesneden uitje in een bakje had staan. Daar zijn ze dus gek op en werkt zo’n val wel!”

Wil je meer weten over deze kleine (rot)beestjes en wil je meer tips over hoe je van ze afkomt? Dat kan hier of bij de ingezonden tips van Oma Weet Raad!