Zin om fruit, noten of kruiden te plukken? Deze website laat je zien waar dat ‘in het wild’ kan!

Hoe heerlijk moet het zijn om altijd maar groenten, fruit, kruiden en noten uit eigen tuin of boomgaard te kunnen plukken?! Helaas zit dat er niet voor iedereen in. Misschien leent je tuin zich daar niet voor, heb je geen groene vingers, of heb je zelfs helemaal geen tuin tot je beschikking. Of het dan ophoudt? Nee hoor!

Je kunt namelijk wel degelijk plukken en oogsten, zonder gezaaid te hebben. Hoe? In het wild! Zonder dat je er bij stilstaat zijn er namelijk ontzettend veel plukgelegenheden in Nederland. En dan hebben we het niet eens zozeer over appelboomgaarden waar je één periode per jaar kunt plukken om vervolgens je appeltjes af te rekenen. Nee, er zijn ontzettend veel plekken in het wild. Bomen in openbare parken, kruiden langs het fietspad of fruitstruiken in de duinen. En om die plukplekken in kaart te brengen is er (enige jaren geleden al) een website bedacht: De Wildplukwijzer.

De Wildplukwijzer

De Wildplukwijzer is een initiatief van Meneer Wateetons in samenwerking met Oogsten Zonder Zaaien. Via een Google Maps-kaart kun je inzoomen op welke plek (in Nederland) je maar wil. Vervolgens kun je precies zien waar je wat kunt plukken.

screenshot Wildplukwijzer

Zoek je gericht naar bepaalde fruit-, noten- of kruidensoort? Dan kun je dit in het menu rechts aangeven. En wil je alleen zien welke plukplekken dit seizoen relevant zijn? Tik dan het vakje “nu in het seizoen” aan!

Overigens is er ook een app van de Wildplukwijzer, echter is deze zo erg verouderd dat je telefoon daar wel eens heel traag van kan worden. Daarom raden we je aan gewoon de site te gebruiken.

Wat kun je dan zoal plukken?

Er staan wel ruim 80 soorten op de wildplukwijzer, dus keuze genoeg. Wat dan zoal? Ter inspiratie geven je een paar voorbeelden:

Frambozen
frambozen froot

Aardbeien en bosbessen
aardbeien

Appels
appels

Rozemarijn

Hazelnoten
Hazelnoten

Bron: Wikimedia

Overigens zijn deze hazelnoten nog niet klaar om te plukken, dus als je ze zo aantreft kun je ze beter nog even laten hangen!

Vlierbloesem en vlierbessen

Klaar om te plukken?

Kijk dan gauw hier wat er bij jou in de buurt van te plukken!

Overigens is dit ook een heel leuk idee om als (zomerse) date met iemand te doen

Daarom schreven we er hier al over, samen met 11 andere leuke ideeën voor zomerse dates.
zomer date

Reageer op artikel:
Zin om fruit, noten of kruiden te plukken? Deze website laat je zien waar dat ‘in het wild’ kan!
Sluiten