A. de Jong
A. de Jong Froot 12 apr 2018

Anarchie op de Filipijnen: check deze shortfilm over een rebelse punkscene in ‘the war on drugs’

Sinds Rodrigo Duterte president is van de Filipijnen, heeft ‘the war on drugs’ een extreme wending gekregen. Drugsdealers worden zonder pardon afgeschoten, voor gebruikers en verdachten geldt in de praktijk hetzelfde. Geen pretje om in te leven, zo’n angstcultuur. Maar gelukkig heb je hier nog een punkscene waarvoor punk ooit bedoeld is: een rebels tegengeluid.

‘Als je er anders uitziet, ben je al verdacht’

Filmmaker en beeldend kunstenaar Jess Kohl ontdekte de rebelse tegencultuur tot zijn grote verbazing in de Filipijnse hoofdstad Manilla, een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Niet de meest veilige plek op de wereld om lekker tegen het systeem te trappen. Extra moedig, dus.

filipijnen, war on drugs, punkscene

Kohl raakte vertrouwd met de mensen in deze rebelse doch vriendelijke punkscene. Hij maakte er voor Dazed een prachtige shortfilm over, waarin de beweegredenen van deze dappere Filipino’s op een esthetische perfect uitgevoerde manier naar voren komt.

“Als je iets anders aan hebt dan de rest, ben je in de ogen van de overheid al een drugsverslaafde en moet je vrezen voor je leven. Dat zijn de feiten op dit moment in ons land”, zegt een van de jongemannen die in de minidocumentaire veel naar voren komt. Door de verfijnde close-up techniek van Kohl, zie je de kracht, woede en het zweet van de Filipijnse punkers eraf spatten. Must-see.

Shortfim: de punkscene in ‘the war on drugs’ op de Filipijnen

Een interview met Jess Kohl over zijn shortfilm lees je hier.

De dames van GRRRL GANG MANILA

Nog heldhaftiger zijn misschien wel de dames van GRRRL GANG MANILA. Ze strijden tegen veel meer dan alleen ‘the war on drugs’. Zoals gelijke rechten voor vrouwen, we noemen maar iets. Ze noemen zichzelf punkfeministen en doen hun naam eer aan. In deze video maak je kennis met ze.

Reageer op artikel:
Anarchie op de Filipijnen: check deze shortfilm over een rebelse punkscene in ‘the war on drugs’
Sluiten