Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 11 mei 2017

9 feiten over niezen waar je waarschijnlijk nog niet van afwist

Hatsjie…. Haaaatsjoe! Tsjie! Ieders nies klinkt weer anders. Maar één ding weten we wel: het kan soms ongelooflijk lekker zijn om eens onverwachts hard te moeten niezen. De Fransen zeggen niet voor niets: ‘L’éternuement, c’est l’orgasme du pauvre’, oftewel: ‘niezen is het orgasme van de armen’.

Of die twee zaken daadwerkelijk met elkaar te vergelijken zijn, laten we in het midden. Maar deze negen malle feiten staan in ieder geval vast:

1. De lucht van een nies kan wel 165 kilometer per uur gaan

Tenminste, volgens deze bron. De dappere heren van MythBusters kwamen niet verder dan 55 km/u.

2. Een lichtbron kan je nies dat duwtje in de rug geven

Moet je niezen, maar lukt het nog niet helemaal? Probeer dan eens in het licht van een lamp te kijken. Ook de zon kan je natuurlijk goed hierbij helpen. Door de overgang van ‘normaal’ naar helder licht zorgt ervoor dat de oogzenuw het reflexcentrum in de hersenen stimuleert. Hatsjie!

via GIPHY

Heb je echter last van het Photic Sneeze Reflex, dan moet je vrijwel elke keer niezen als je van een donkere ruimte in helder of zonlicht stapt. Hoe dat precies zit? Dat zie je hier.

3. Oeps… Dat ging ver!

Als je niest komt er wat nattigheid via je mond naar buiten. Dat is normaal. Maar wist je ook dat het bij sommige mensen tot wel 9 meter verderop kan komen? Dan moet je flink je best doen, maar het bestaat.

4. Aha… Dus daarom!

Weet jij eigenlijk waarom we niezen? Dat doen we zodat prikkelende stoffen uit de neus worden verwijderd. Zo bescherm je jezelf tegen schadelijke of irriterende stoffen.

5. Als je slaapt, kun je niet niezen

En dat is maar goed ook, anders zou je een beroerde nachtrust kunnen hebben! De hersenen die het seintje geven om te niezen zijn dan namelijk helemaal ontspannen.

6. Het is volstrekt normaal om drie keer achter elkaar te niezen

De stofjes die ervoor zorgen dat je moet niezen zitten soms gevangen in je neus. Het gaat er niet zo makkelijk uit! Geen probleem natuurlijk, maar dan moet je even wat meer je best doen. Bless you!

7. Je ogen gaan gegarandeerd dicht bij het niezen

Dit is een reflex. Verder niets bijzonders. En nee: je ogen vallen er niet uit als je wél met je ogen open zou niezen.

8. Er staat een niesrecord op naam van de Engelse Donna Griffiths

Zij begon in 1981 op 12-jarige leeftijd met niezen en stopte daar pas in 1983 weer mee. Met haar 978 dagen durende niesaanval verdiende ze een plekje in het Guinness Book of Records.

9. ‘Gezondheid’?!

Volgens Willem Wever komt dat door het volgende: “Vroeger dacht men dat ziekte door de lucht werd doorgegeven en dat iemand die nieste een ziekte verspreidde. Door gezondheid te zeggen wenste men voor zichzelf en voor degene die nieste gezondheid. Want men geloofde er heilig in dat goede wensen hielpen.” Aha!

Niet alleen niezen is soms een beetje merkwaardig, dat gaatje in je buik heeft ook nogal wat gekke eigenschappen! Ook leuk: deze feitjes over eten kende je vast ook nog niet!

Reageer op artikel:
9 feiten over niezen waar je waarschijnlijk nog niet van afwist
Sluiten