Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 5 dec 2014

Extreem dineren: de bijzonderste restaurants in Nederland

Uit eten gaan is al een feestje op zich, maar het is natuurlijk nog leuker als het een beetje extra speciaal is. Gelukkig biedt Nederland daar mogelijkheden voor want er zijn namelijk genoeg restaurants die nét even anders zijn dan anders. Dus wanneer je een keertje geen zin hebt om weer in een ‘gewoon’ restaurant te zitten, kun je overwegen om eens een kijkje te nemen in één van de restaurants uit dit lijstje. Lees vooraf wel even de recensies zodat je weet wat je kunt verwachten.

Lunchen in zeecontainers

Als je niet weet dat je bij het restaurant Pllek in Amsterdam heerlijk kunt eten, zou je er zo voorbij lopen. De zeecontainers zien er van buiten wellicht niet erg uitnodigend uit, maar van binnen is het restaurant prachtig industrieel ingericht en biedt het een geweldig uitzicht over het IJ. Ook is het restaurant erg makkelijk te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld met de pont vanaf het Amsterdam Centraal Station naar de NDSM-werf, waar het restaurant zich bevindt. Pllek richt zich op een bewuste manier van leven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er ineens een plofkippetje op je bord ligt, want het vlees en de vis zijn duurzaam bereid en voor de groenten wordt veel gebruikgemaakt van streekproducten.

Recensie op Iens

Heerlijk en super gegeten bij Pllek in Amsterdam Noord. Ideaal als je meetingpoint op het CS. Je gaat een nieuwe wereld in waarin na de onderzeeer beland in een wereld van vrijheid, surfdudes en stadse gezelligheid. Lieve bediening en heerlijk betaalbaar eten. Ik had de potobello met pompoenmouse en linzen/ salade. Verrukkelijk, maar de hamburger met dikke patatten zag er ook heerlijk uit. Het toetje met de witte choladetompouce met hangop maakte het af. Hip maar op een goede manier, met een uiteenlopend publiek. Wel reserveren van te voren!

Bron: NDSM

Dineren in het donker

In het restaurant Ctaste in Amsterdam dineer je volledig in het donker. Je wordt hier bediend door blinden en visueel beperkten, die je bij binnenkomst ook naar je tafel begeleiden. Het leuke aan dit restaurant is dat eten ineens een heel andere beleving wordt. Je zintuigen worden extra geprikkeld doordat je dus niet ziet wat je eet, wat best wel een uitdaging is.

Recensie op Iens

Afgelopen zondag waren we met ons gezin in restaurant Ctaste in Amsterdam. Voor een brunch in het donker. We werden hartelijk ontvangen met een drankje en al gauw mochten we door een gordijn achter ober Jeroen aan ‘het donker in’. Het was best spannend. We zagen echt absoluut niets!! Jeroen leidde ons naar onze tafel. En we kregen onze brunch die uit 4 gangen bestond. Het was beslist lekker, ook voor de vegetariers onder ons waren er superlekkere gerechten en Jeroen bediende ons heel vriendelijke en nam tijd voor een gezellig praatje. Alhoewel het gigantisch druk was. Al met al een bijzondere ervaring die we niet hadden willen missen.
Een aanrader!!

Ijskoude hapjes en drankjes

Bij binnenkomst in de ijsbar Xtracold in Amsterdam word je ontvangen in een loungebar, waar je een dikke jas en handschoenen krijgt. Vervolgens ga je naar de bar, waar écht alles van ijs is; de bar, de stoelen en ja, zelfs de glazen! Je kunt helaas niet al te lang in de bar blijven omdat het simpelweg te koud is, namelijk -10ºC. Maar de ijsbar is niet het enige wat Xtracold te bieden heeft. Er is namelijk ook een Xtracold cruise waarmee je eerst in een gewone boot door de prachtige grachten van Amsterdam vaart, waarna je wordt afgezet bij de Xtracold bar. Helaas lijkt het publiek van Xtracold niet heel enthousiast te zijn over de ijsbar, te zien aan de recensies die erover worden geschreven. Eén van de bezoekers op Tripadvisor schrijft:

Recensie op Tripadvisor

Dit is pure oplichterij, naar mijn mening.
Je betaald 20 euro p.p. Om in een kamer te staan die kleiner is als mijn woonkamer (appartement). Meer als een vrieskist is het niet te noemen. De ijssculpturen zijn erg mooi. En het idee om de drankjes in een glas van ijs te serveren is leuk. Maar vervolgens hebben ze niet de moeite genomen om de labels van de kleden waar je op zit eraf te halen. Wat er erg goedkoop uitziet.
Er zou een 4D film te zien zijn. Dit was één grote commercial voor LG en Heineken. Als ik die wil zien zet ik thuis de TV wel aan. De 3D effecten waren wel erg mooi.Het bierflesje dat wordt gegooit zie je echt op je afkomen. En zelfs even langzamer gaan zodra de kant waar het logo van Heineken op staat voorbij komt. Maar de manier waarop alles getekend is, had ik ook aan mijn buurmeisje van zes jaar over kunnen laten. De film duurt ongeveer vijf minuten.
(…)
Na de film nam iedereen zijn laatste gratis drankje om nog iets uit zijn verspilde geld te halen en gingen daarna snel weer weg. Voor je de kamer in gaat wordt er gezegd dat er absoluut geen foto’s gemaakt mogen worden! Dit zou slecht zijn voor je camera en wordt voor je gedaan door het personeel.
Het personeel neem inderdaad foto’s, met een normale camera! Die je voor 11 euro per stuk kan kopen.

Eten bij verstandelijk beperkten

Erg bijzonder: in het restaurant Downey’s in Amersfoort word je bediend door mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt er terecht voor een heerlijke lunch, een kop koffie of een kop thee met iets lekkers. Het personeel van Downey’s zal je altijd met een grote glimlach bedienen en heeft duidelijk veel plezier in zijn werk, iets wat je van sommige ‘normale’ restaurants vaak niet kunt zeggen.

Recensie op Iens

Wat doet iedereen zijn best!! Allemaal mensen met een verstandelijke handicap, maar wat een fantastische gastvrouwen en heren. Het eten is gewoon goed, het personeel is TOP. Je wordt helemaal in de watten gelegd en er komt regelmatig iemand langs om te vragen of alles naar wens is en diegene wil het antwoord op deze vraag ook echt horen. Alles lekker schoon, salades vers, sapjes vers. Echt een aanrader.

Dineren in de wolken

Als enige ter wereld is het bij Culiair mogelijk om in een luchtballon te eten. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt de luchtballon zelf ook nog eens gebruikt als heteluchtoven! In stalen ovenmanden worden de ingrediënten naar de luchtballon getakeld, waar het 90ºC is. Wanneer de ingrediënten dan gaar zijn worden ze weer naar beneden gehaald en wordt het gerecht voor je neus klaargemaakt door meesterkok Angélique Schmeinck. In de mand van de luchtballon is plaats voor veertien personen, maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk met z’n tweeën eten. Zo’n diner mag wel wat kosten, namelijk 415 euro per persoon. Van deze beleving zijn er helaas geen recensies te vinden.

Helaas zijn er natuurlijk ook restaurants die ondanks het leuke concept failliet zijn gegaan. Zo was er bijvoorbeeld restaurant Flint-Stone’s in Hilversum waar je je waande in het stenen tijdperk. Je at er in een grot en het bestek was gemaakt van steen. Zelfs het personeel liep rond in passende kleding en de gehele inrichting van het restaurant was helemaal in de stijl van de Flintstones!
Ook was er in Amsterdam het restaurant Sucre, waar alleen desserts geserveerd werden. Een waar paradijs dus voor degenen die gek zijn op zoetigheid.
Mist er naar jouw idee nog een bijzonder restaurant in dit lijstje? Laat het ons dan zeker even weten!

Reageer op artikel:
Extreem dineren: de bijzonderste restaurants in Nederland
Sluiten