A. de Jong
A. de Jong Froot 7 mei 2018

Helft collectie Étienne Terrus Museum blijkt nep

Heb je een museum en denk je mensen klassieke kunstwerken voor te schotelen, blijkt de helft nep te zijn. Letterlijk. Dit kreeg een museum in de Franse Pyreneeën dat is gewijd aan het werk van de schilder Etienne Terrus op haar bordje.

Er blijken tientallen werken te zijn tentoongesteld die helemaal niet door Terrus gemaakt zijn. Op sommige werken staan zelfs gebouwen geschilderd die daar zijn neergezet na de dood van Terrus.

etienne terrus, museum, nep

Oplettende kunsthistoricus

In het museum in Elne, aan de voet van de Pyreneeën, hangen louter werken van Terrus (1857-1922). Een kunsthistoricus die het museum vorig jaar bezocht had zijn twijfels over de authenticiteit van de werken en lichtte het personeel in.

Het museum schakelde daarop een team van experts in die de collectie nauwkeurig onderzocht. Zij concludeerden dat 82 schilderijen, ongeveer de helft van de museumcollectie, inderdaad niet door Terrus zijn gemaakt.

etienne terrus, museum, nep

Het gaat om aquarellen, schilderijen en tekeningen die tussen 1990 en 2010 door de gemeente Elne zijn aangekocht. De burgemeester noemt de ontdekking tegenover lokale media ‘een ramp’. “Als ik mezelf verplaats in de mensen die naar het museum kwamen, een toegangsbewijs kochten, de valse werken zagen. Het is onaanvaardbaar.”

De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar deze grote vervalsingszaak. De stad heeft aangifte gedaan. Het onderzoek beperkt zich niet tot schilderijen van Terrus, stelt de website France Bleu. De totale schadepost bedraagt tot nu toe 160.000 euro.

Reageer op artikel:
Helft collectie Étienne Terrus Museum blijkt nep
Sluiten