A. de Jong
A. de Jong Froot 11 jun 2018

Hoe E.T. (1982) de slechtste game ooit werd en het faillissement van Atari inluidde

In de tijd dat Atari de onbetwiste koning was in de wereld van de videogames en de film E.T. een megahit was, leek er een rode loper uitgelegd voor de game E.T. the Extra-Terrestrial voor de Atari 2600.

E.T. the Extra-Terrestrial

Het Amerikaans bedrijf betaalde 20 miljoen om de rechten te mogen gebruiken, bouwde in 37 dagen het spel en produceerde vervolgens 5 miljoen cartridges. Kassa, dachten ze. Dus niet.

atari-et-game

Slechts 1,5 miljoen van de cartridges werden effectief verkocht, een groot deel van de niet verkochte games belandde op de storthoop. Letterlijk.

Tussen de 2,5 en 3,5 miljoen onverkochte games werden teruggestuurd en die belandden op het Atari-computerspelkerkhof in Alamogordo, New Mexico. Nog steeds wordt er wel eens een exemplaar teruggevonden tussen het puin.

Ondanks de perfect getimede lancering voor kerst en de twee basisingrediënten waarmee het eigenlijk niet fout kon gaan, werd E.T. een financiële flop. En dat had simpelweg te maken met de kwaliteit van de game.

Het faillissement van Atari

Door de tijdsdruk is de game E.T. niet getest. Het spel staat bekend als ‘nauwelijks speelbaar’ en veel gamers en media noemen het de slechtste game ooit. Er wordt geschat dat Atari 100 miljoen dollar verlies heeft geleden aan de game.

In dezelfde periode kwam Atari ook met een Pac Man-versie voor de Atari 2600. Ook deze game flopte. Beide spellen worden ook gedeeltelijk verantwoordelijk geacht voor de Noord-Amerikaanse videogame-recessie en het uiteindelijke faillissement van Atari.

Reageer op artikel:
Hoe E.T. (1982) de slechtste game ooit werd en het faillissement van Atari inluidde
Sluiten