Froot 3 jul 2017 Sissy Westerhuis

Dit oudste kleurboek ter wereld is 275(!) jaar oud en staat vol mooie planten

Kleurboeken voor volwassenen zijn een fenomeen dat de laatste twee jaar hartstikke populair geworden (jep, ook wij probeerden het uit). Want zeg nou zelf, een momentje van rust is nooit weg, toch? Het lijkt wel een nieuwe trend te zijn om met een doos kleurpotloden platen te voorzien van een mooie kleur. Maar die trend blijkt dus helemaal niet nieuw te zijn…

Sterker nog: in de 18de eeuw waren er ook al kleurboeken voor volwassenen! Amy Pool, wetenschapper die zich heeft gespecialiseerd in planten bij de Missouri Botanical Garden, ontdekte Robert Sayer’s boek ‘The Florist’ toen ze historische boeken aan het doornemen was. Toen ze het boek van Sayer tevoorschijn toverde realiseerde ze zich dat dit niet zomaar een boek is: het zit vol met kleurpla(n)ten.

The Florist bevat maar liefst 60 planten van verschillende bloemen. Het boek kwam uit in 1760, jep: echt honderden jaren terug! Eerder werd ‘The Little Folks’ Painting Book‘ gezien als oudste kleurboek, maar dat kwam uit 1879 en is dus minder oud dan The Florist..

Hoewel inkleuren door velen als ontspannend wordt ervaren was dat niet per se het doel van The Florist, denkt Amy: er staan zeer duidelijke instructies bij de plannen zodat je als kleurenkoning(in) precies wist wat er van je werd verwacht.

Wil je wel een gokje wagen? Dan kun je bij Botanicus het hele boek downloaden. Neem je liever alleen een kijkje, dan kun je hier verder scrollen:

In 1760 was inkleuren dan misschien geen dagelijkse bezigheid, tegenwoordig geven we maar al te graag kleur aan ons leven. Door tattoos in te kleuren bijvoorbeeld, of foto’s van vroeger!

Reageer op artikel:
Dit oudste kleurboek ter wereld is 275(!) jaar oud en staat vol mooie planten
Sluiten