Tessa Ham
Tessa Ham Froot 4 jul 2018

Coole trend: dit duurzame universiteitsgebouw is zelf een airco

In veel openbare ruimtes zouden we het op warme dagen niet overleven zonder airco. Dat denken we tenminste. Maar deze universiteit in het warme Californië bewijst het tegendeel. Het gebouw is zo ontworpen dat het uit zichzelf heerlijk koel blijft. Gelukkig worden er steeds meer energiezuinige gebouwen ontworpen met het milieu in het achterhoofd.

Goed nieuws dus, want airconditioners slurpen extreem veel energie. Een airco verbruikt tussen de 160 tot 430 kWh per jaar (afhankelijk van het energielabel). Ter vergelijking: een ventilator verbruikt maar zo’n 15 kWh per jaar. Kun je nagaan hoeveel energie grote gebouwen verbruiken om zichzelf koel te houden. Energiezuinige gebouwen hebben natuurlijk een veel minder grote ecologische voetafdruk.

Gebouwen die zelf de airco zijn

Hoe cool is het daarom (letterlijk) dat er steeds meer gebouwen worden ontworpen die zélf de airconditioning zijn. Het universiteitsgebouw hieronder is te vinden in Pomona, Californië. Daar ligt de gemiddelde temperatuur in juni en juli rond de 26 graden. Doordat het gebouw ontworpen is om gebruik te maken van natuurlijke ventilatie, luchtstromen en de verschillende standen van de zon, reguleert het gebouw de temperatuur binnen zelf. Het zal nooit warmer worden dan 22 graden.

Aan de buitenkant is misschien niet heel veel te zien, maar dit gebouw is onwijs cool. Letterlijk. Door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie is dit gebouw altijd heerlijk koel, zelfs in het warme klimaat van Californië. Top voor de mensen die er werken, maar zeker ook een win voor het milieu. Airconditioners slurpen namelijk enorm veel energie!

A post shared by The Issue (@theissuebytribe) on

Oude technieken gebruiken voor het milieu

Het is geweldig dat deze universiteit zo is ontworpen dat het zelf de airconditioning is, maar dit principe is geen nieuw idee. Eeuwen geleden werden er in landen met warme klimaten als Marokko en Egypte al gebouwen ontworpen met natuurlijke ventilatie. Gelukkig gaan we deze technieken steeds vaker gebruiken zoals bij dit universiteitsgebouw en denken we vaker aan het milieu als we gebouwen ontwerpen.

Want naast dat het goed is voor het milieu, is het ook meer comfortabel voor de mensen die er werken. Het is bewezen dat mensen die werken in goed geventileerde gebouwen productiever zijn.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden! Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Coole trend: dit duurzame universiteitsgebouw is zelf een airco
Sluiten