Alex Ebbers
Alex Ebbers Froot 6 dec 2017

Deze vier eigenaardigheden wist je vast nog niet over je eigen brein

Wij mensen weten best veel, denken we zelf. Toch weten we nog lang niet alles over ons eigen lichaam. Kijk maar eens naar de volgende vier misvattingen en eigenaardigheden over het menselijk brein.

Linkerbrein versus rechterbrein

Het gebruik van de linker of rechter hersenhelft wordt vaak toegespitst tot een bepaalde persoonlijkheid. Zo zouden mensen die meer naar de linker hersenhelft neigen logischer nadenken. Mensen die meer van de rechter hersenhelft gebruikmaken zouden creatiever van aard zijn. Volgens de Universeit van Utah is dit te kort door de bocht. Het is namelijk inderdaad zo dat de linker- en rechter hersenhelft bepaalde eigenschappen hebben, maar om dit toe te spitsen op persoonlijkheid gaat wat te ver.

We gebruiken maar tien procent van onze hersenen

Het is waar dat we niet altijd alle neuronen in ons brein gebruiken, maar we gebruiken wel ons hele brein. Misschien niet altijd de hele tijd, maar we gebruiken hem wel degelijk. Wel is het zo dat we maar zo’n tien procent begrijpen van hoe ons brein in elkaar zit. Misschien dat daar het misverstand ontstaat.

Geheugen valt niet te manipuleren

Hoe vreselijk het ook mag klinken: ons geheugen valt wel degelijk te manipuleren. Herinneringen kunnen verdraaid worden door manieren van vraagstelling, of door hoe een ander dezelfde gebeurtenis heeft ervaren. Het kan zelfs zo zijn dat wanneer iemand een valse herinnering heeft, dit kan leiden tot dezelfde niet-bestaande herinnering bij een ander. Dit kan leiden tot grote problemen bij bijvoorbeeld rechtszaken, omdat dit invloed kan hebben op getuigenverklaringen.

Is ons karakter genetisch bepaald of zijn we het product van onze omgeving?

Kunnen we al onze psychologische ontwikkelingen toeschrijven aan onze natuur, of worden we gevormd door ervaringen en leefomgeving? Zoals te verwachten is: het is een combinatie van de twee. Het is uiteraard mogelijk om een genetische aanleg voor bepaalde karaktertrekken te hebben, maar externe factoren spelen daarbij zeker ook een rol. Kort gezegd zijn we dus een mengeling van zowel genetisch bepaalde eigenschappen, als onze omgeving.

Brainiac

Het menselijk brein is op z’n minst bewonderenswaardig te noemen. Zo houdt het ons meer dan eens voor de gek.. Zo ook bij deze vijftien foto’s… zie jij het meteen?

Reageer op artikel:
Deze vier eigenaardigheden wist je vast nog niet over je eigen brein
Sluiten