A. de Jong
A. de Jong Froot 29 jun 2018

11 eetbare planten en wilde groenten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt

Wat is lekker, gratis en gezond? Juist, de Nederlandse natuur. Je moet alleen wel een beetje voorkennis hebben om zo maar groenten en eetbare planten uit het wild te plukken voor consumptie. We helpen je een eind op weg met onze top 11 wilde groenten en eetbare planten.

Brandnetel

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Om te beginnen bij de bekendste eetbare plant: de brandnetel. Je kunt er thee van maken, maar ook soep, met bijvoorbeeld verse roomkaas.

Daarnaast kun je het blad gebruiken voor een stamppot. De meeste mensen combineren dit met verse bladspinazie, maar zonder kan ook. Goed kruiden en je hebt een origineel gerecht.

Paardenbloem

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Dan de paardenbloem. Een veelvoorkomende plant die iedereen herkent, maar waarvan bijna niemand weet dat je het blad kunt eten. Lekker door een salade, geeft bovendien kleur aan je gerecht.

Ook lekker: een paar blaadjes door je omelet of spiegelei. Zo geef je dat kampvuurontbijt van jou een extra boost.

Madeliefjes (ja die zijn ook eetbaar)

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Nog zo’n plant die je dagelijks ziet. Vroeger maakte je er misschien kransen van, maar weet dat je ze ook kunt opeten.

Vooral als de bloem nog niet open is hebben de bladeren een nootachtige smaak. Als je de koppen in het zuur legt, kun je daarmee net als kappertjes een vissalade van extra smaak voorzien.

Weegbree

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Als ergens veel brandnetels zijn, is er waarschijnlijk ook weegbree in de buurt. Plukken die handel, want het is een volwaardige groente die je net als spinazie kunt bereiden; opwarmen of rauw door een salade. Ook kun je er thee van zetten.

Een andere manier om weegbree te gebruiken is om voedsel mee te verpakken. Het blad is stevig, dus je kunt er bijvoorbeeld mooie rijstballetjes van maken.

Hondsdraf

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Hondsdraf is een groente met een lekkere, volle smaak. Vooral geschikt om thee mee te zetten. De plant bevat veel antioxidanten, dus regelmatig gebruik remt je verouderingsproces.

Tip: droog het blad eerst. Dan heeft de thee een sterkere smaak. Net als weegbree vind je hondsdraf in de buurt van brandnetels.

Zevenblad

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Zevenblad, de naam zegt het al, herken je aan zijn zeven bladeren. De structuur lijkt op die van spinazie, de smaak heeft wel wat weg van peterselie.

Zevenblad is erg gezond, te weten dat het vitamine C, caroteen, magnesium, kalium en calcium bevat. Lekker bij die kip aan het spies die je naast je kampvuur hebt bereid. Een van de meest veelzijdige eetbare planten.

Kleine veldkers

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Voor de kleine veldkers hoef je niet eens de natuur in. Dit plantje vind je eigenlijk het hele jaar door tussen stenen en stoeptegels. Ook in losse, zanderige aarde komt de plant veel voor.

Kleine veldkers, dat een peperachtige smaak heeft, is erg gezond. Het bevat veel vitamine C en in mindere mate A en B. Ook bevat de plant calcium, ijzer, magnesium en antioxidanten. Te gebruiken in soep, salade en als rauwe snack. Je kunt er ook pesto van maken. Je vervangt de basilicum dan door de kleine veldkers.

Smeerwortel

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Vegetariërs opgelet: eet smeerwortel. Deze wilde groente beschikt namelijk over vitamine B12, een vitamine die eigenlijk alleen in vlees voorkomt. Zowel het blad als de wortels van smeerwortel zijn eetbaar. Snijd de blaadjes fijn en verwerk ze in een salade, smoothie of soep.

Waarschijnlijk ken je de smeerwortel vooral als geneesmiddel tegen spierpijn, verstuikingen en verwondingen. Nu weet je dat de groente tot de eetbare planten behoort.

Witte dovenetel

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Een lekker hapje voor de zoetekauw is de dovenetel. Dit is het kleine broertje van de brandnetel, maar de naam zegt het al: deze plant brandt niet, maar dooft.

Van de bladeren, die kleiner zijn dan die van een gewone brandnetel, kun je thee zetten. De bloemetjes kun je los gebruiken in een salade. Vanwege de zoete smaak wordt deze plant ook wel de suikernetel genoemd.

Grote lisdodde

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Als je eetbare planten zoekt, zijn die bruine sigaren langs de waterkant niet de eerste planten waaraan je denkt. Maar de grote lisdodde, zoals de plant tussen het riet heet, is bijna in zijn compleetheid op te eten.

Voor je begint te plukken en knabbelen even twee dingen: pluk deze plant alleen als je zeker weet dat het water niet vervuild is en check bij Staatsbosbeheer waar de grote lisdodde wel en niet beschermd is.

De jonge scheuten (met witte stengel aan de binnenkant) en de wortelstokken die onder water groeien kun je opeten. De zaden, die onder het pluizige gedeelte zitten, kun je roosteren. Erg gezond.

Kleefkruid

eetbare planten en groenten plukken in Nederland

Kleefkruid ken je nog van vroeger. Toen gooide je het op de rug van je klasgenoten, omdat het bleef plakken. Maar dit hardnekkige onkruid behoort toch echt tot de eetbare planten en heeft nog een geneeskrachtige werking ook.

Kleefkruid kun je gewoon opeten. Het heeft een vergelijkbare bittere smaak als de paardenbloem en witlof. Je kunt de sappen uit het kruid op een wond of eczeem smeren voor een snellere behandeling. Je kunt er ook nog thee mee zetten. Kleefkruidthee heeft een ontgiftende werking.

Planten verzorgen

Mocht je meer van de kamerplanten zijn, lees hier hoe je die het best verzorgt.

Reageer op artikel:
11 eetbare planten en wilde groenten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt
Sluiten