Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 4 jun 2017

Bijzondere foto’s onthullen het werk van de eerste Britse tattookunstenaar Sutherland Macdonald

In het Victoriaanse tijdperk was Sutherland Macdonald dé tattookoning van Engeland. Nadat James Cook terugkwam van zijn reis naar de Grote Oceaan kwam er een hoop kennis mee terug naar de Westerse wereld. Want wat bleek? In gebieden zoals Polynesië deed men allang aan de lichaamsversiering zoals we die nu ook kennen. Toen Sutherland Macdonald in 1880 zelf een reis maakte over de wereld werd hij sterk beïnvloed door wat hij allemaal zag.

Sutherland Macdonald was al een kunstenaar. Maar, na 1880 besloot hij met tatoeages aan de slag te gaan. In 1889 had hij zijn tattooshop gevestigd in Londen. Maar, in die Victoriaanse tijden ging je niet als hardwerkende Brit een tattoo laten zetten. Dat was not done. Toch hield Sutherland voet bij stuk en zo bleef hij jarenlang de enige tattooist (tattoo-artist) van het land, verklaart Matt Loddder, een docent aan de Universiteit van Essex. “Sutherland MacDonald is de enige tattooist waar bewijs van is dat hij betalende klanten had.”

Macdonald, die in eerste instantie werkte met handbediende spullen en later ook elektrische tools gebruikte, had een breed scala aan klanten. Celebrities en aristocraten, bijvoorbeeld. Het gerucht gaat ook dat hij meerdere zoons van Koningin Victoria heeft voorzien van een tatoeage. Ook verschillende koningen uit Scandinavië zouden bij Sutherland op tafel hebben gelegen.

“De periode waarin royals en beroemdheden naar Londen kwamen voor een tattoo van Sutherland duurde misschien wel 40 jaar,” schrijft George Burchett in zijn book ‘Memoirs of a Tattooist‘. “Een welbespraakt persoon, intelligent en charmant. Sutherland Macdonald maakt van zijn klanten vrienden en hij behandelt ze allemaal als gelijken,” staat te lezen in Burchett’s boek uit 1953.

We kunnen dus wel stellen dat Sutherland een gevierd tattookunstenaar is! De foto’s hieronder laten zien wat voor werken de Brit maakte:

Zoals je ziet ging Sutherland niet voor de kleine werkjes. Ook in de moderne wereld zijn grote tatoeages vaak te zien, zoals bij deze Japanse (opmerkelijke) trend of bij deze kleurrijke exemplaren. Overigens is het zo dat aan het begin van de 20ste eeuw voornamelijk mariniers en soldaten tatoeages lieten zetten – soms zelfs verplicht, als kenmerk. Maar: niet veel later kwamen er ook dames langs bij tattoo-kunstenaars. Cool!

Reageer op artikel:
Bijzondere foto’s onthullen het werk van de eerste Britse tattookunstenaar Sutherland Macdonald
Sluiten