Geert de Wekker
Geert de Wekker Froot 1 feb 2017

Een passagier reserveerde 80 vliegtuigstoelen voor… zijn roofvogels?!

Als je op reis bent kun je nogal wat dingen tegenkomen die je nog nooit eerder hebt gezien, maar die wel normaal zijn in andere culturen. Hoe zou je bijvoorbeeld reageren als je opeens in een vliegtuig zit onderweg naar Jeddah, een stad in Saudi-Arabië, en je zit tussen 80 roofvogels?! Dan kijk je misschien raar op en begin je bij jezelf af te vragen of je überhaupt wel in het goede vliegtuig zit…

Dit lijkt misschien heel raar voor ons, maar eigenlijk is het heel normaal voor de Arabische cultuur. Daar worden roofvogels, voornamelijk valken, gehouden als een veelvoorkomende favoriet en bijna edel dier dankzij de historie die het dier heeft. Ook wordt de vogel veel gebruikt voor de jacht en competitieve sporten.

De valk is zelfs zo’n geliefd dier dat ze er in Abu Dhabi een eigen ziekenhuis voor hebben laten bouwen! Je hoeft dus niet gek op te kijken wanneer je in een vliegtuig zit bij Saudi-Arabië waar 80 valken om je heen zitten, want dat kan en mag gewoon dankzij de rijke historie die het dier en de houder hebben. Het is wel de bedoeling dat ieder van deze dieren een paspoort met zich meebrengt. In onderstaand filmpje uit 2014 zie je een goed voorbeeld van hoe het eruit ziet als je in zo’n vliegtuig zit.

Tussen 2002 en 2013 zijn er zo’n 28.000 paspoorten verleend aan valken. Deze kosten ongeveer €120 per stuk, dus met 80 valken tikt dat bedrag lekker aan. Vliegtuigmaatschappijen zoals Etihad en Qatar rekenen ook nog eens €583 per vogel in rekening om de vogels toe te laten aan boord. Dus mocht je nog eens aan boord zitten waar je omringd wordt door valken, maak je dan geen zorgen want zij zijn nou eenmaal ook op reis. Dus kijk nou maar met een lach om je heen want dit soort leuke dingen kom je in Europa niet meer tegen.

Wil je nog meer van dit soort rare feitjes weten? Froot heeft voor jou 17 willekeurige, vreemde feiten gevonden.

Reageer op artikel:
Een passagier reserveerde 80 vliegtuigstoelen voor… zijn roofvogels?!
Sluiten