Froot 25 feb 2017 Jeremy Houweling

Een betoverend mooi landschap van bevroren watervallen in Kroatië

Fotograaf Tóth Tamás ging onlangs op een korte, spontane fotografiereis. Hij vertrok met drie vrienden vanuit Boedapest naar één van Kroatië’s grootste nationale parken: De Plitvice Meren. Een bijzondere tocht waarover hij ons persoonlijk vertelt.

Het park van ruim 266 vierkante kilometer is vooral ‘s zomers een ware toeristische attractie door haar wonderschone, afwisselende natuurlandschap van bossen en maar liefst 16 meren. Maar vooral bijzonder zijn de watervallen waarvan er meer dan 90 zijn. Toch bezocht Tóth het prachtige park niet ‘s zomers, zoals de meeste mensen doen, maar ‘s winters. En dat terwijl er op dat moment een halve meter sneeuw lag! Al ging hij er niet voor de sneeuw heen. Het ging hem om de watervallen die in al hun schoonheid bevroren waren doordat het deze winter één van de koudste winters in tijden was.

Op Bored Panda schrijft Tóth: ‘We wandelden vrijwel het gehele gebied door. Worstelend met de kou en een halve meter sneeuw.’ Een zware tocht lijkt dat ons, maar dan heb je ook wel een prachtig eindresultaat aan foto’s. Om te beginnen met Thót’s mooiste plaatje:

Meteen valt op hoe betoverend mooi de bevroren waterval er bij ligt. Alsof je het nu zelf met het blote oog bekijkt. Wij vroegen ons dan ook af met welke apparatuur Tóth fotografeert. Hij vertelt ons: ‘Ik gebruik een Nikon D700. En bij sommige foto’s heb ik in de nabewerking een ND filter gebruikt. Dit filter vermindert de hoeveelheid liCHT dat de lens is binnengekomen. Ook maakt dit filter het mogelijk om een lange sluitertijd bij daglicht te gebruiken. Verder gebruik ik de volgende lenzen: Nikon 14-120 F4, Tamron 70-200 F2.8 en Tamron 14 2.8.’

Het is een zekerheid dat wij van Tóth hebben meegekregen: Dit Nationale Park is in de winter, maar natuurlijk ook in de zomer, een plaats om je heerlijk in uit te leven als fotograaf. Nog niet overtuigd? Neem dan even de tijd om deze prachtige fotoserie te bekijken:

Bekijk ook: Magische foto’s van de bevroren Niagara watervallen

Horseshoe Falls – Niagara Falls, ON
Reageer op artikel:
Een betoverend mooi landschap van bevroren watervallen in Kroatië
Sluiten